ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τις πρώτες δεκαετίες της τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης (1970-2000) η τουριστική περίοδος κάλυπτε αυστηρά, το επτάμηνο Απριλίου – Οκτωβρίου. Κατά συνέπεια κάθε είδους καλλιτεχνική κίνηση περιοριζόταν στους θερινούς μήνες αφήνοντας δυστυχώς έναν χειμώνα πολιτιστικά φτωχό.

Εκείνα τα χρόνια την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη Σαντορίνη την έριχνε η Ερασιτεχνική Σκηνή Αθηνών, που ίδρυσε και διηύθυνε επί εβδομήντα χρόνια ο αλησμόνητος Θηραίος καλλιτέχνης Ιωάννης Αλεξάκης, και η οποία κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου έδινε θεατρικές παραστάσεις στο Μέγαρο Γκύζη, παρουσιάζοντας έργα του κλασικού ρεπερτορίου, με μεγάλη πάντα προσέλευση Σαντορινιών.

Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα η επέκταση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλο το έτος, καθώς και η πληθώρα πολιτιστικών ιδρυμάτων και συλλόγων που ιδρύθηκαν και δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πολιτιστικά δρώμενα.
Η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στόχευσε πέρα από την καταξίωση και διεύρυνση του θερινού φεστιβάλ, στην καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για πρώτη φορά από την περίοδο 2016-17, οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Γκύζη συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αποτελώντας πολιτιστικό πόλο έλξης και πυρήνα πολιτισμού για τους ίδιους τους κατοίκους και τα παιδιά της Σαντορίνης.
Η συνεργασία με το Δήμο Θήρας και το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. (Χειμερινές Εκδηλώσεις 2016-17 και 2017-18) οδήγησε στην πραγματοποίηση τουλάχιστον 50, μέχρι σήμερα, εκδηλώσεων υψηλότατου επιπέδου με ελεύθερη είσοδο που περιελάμβαναν όλα τα είδη μουσικής καθώς και την παρουσίαση θεατρικών έργων, παιδικών παραστάσεων, ακόμα και παραστάσεις όπερας.
Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα τόσο στην ανακαινισμένη αίθουσα του Μεγάρου Γκύζη, όσο και στον υποβλητικό καθεδρικό του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή (Ντόμο).