ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» Σαντορίνη, ιδρύθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την πρωτοβουλία και την οικονομική ενίσχυση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας, η οποία θέλησε με αυτό τον τρόπο να συνεχίσει μια πολιτιστική παράδοση πολλών αιώνων της Καθολικής Εκκλησίας στον κυκλαδικό χώρο. Για το σκοπό αυτό η Καθολική Επισκοπή ανακαίνισε, συντήρησε και παραχώρησε στο Πνευματικό Κέντρο το Μέγαρο Γκύζη, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ιστορικά αρχοντικά του 18ου αιώνα, το οποίο ανήκε στην Βενετσιάνικη οικογένεια Γκύζη.

Μέσα σ’ αυτό το ιδανικό για την περίσταση περιβάλλον, το Πνευματικό Κέντρο αναπτύσσει χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα τη δραστηριότητά του, επιζητώντας να φέρει όσο γίνεται πιο κοντά στο σημερινό Θηραίο αλλά και στον επισκέπτη του νησιού, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά από τη μια μεριά και από την άλλη, τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση, ελληνική και ξένη.

Με πολιτιστικές εκδηλώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως:

  • Μουσικές εκδηλώσεις & συναυλίες κάθε είδους μουσικής
  • Θεατρικές παραστάσεις & κινηματογραφικές προβολές
  • Διαλέξεις & παρουσιάσεις βιβλίων
  • Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις συλλογών έργων Τέχνης & φωτογραφικές εκθέσεις

Με θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, όπως:

  • Το Θερινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη
  • Χριστουγεννιάτικες & Πασχαλινές θρησκευτικές εκδηλώσεις εντός του Καθεδρικού Ναού Αγ. Ιωάννου Βαπτιστή (duomo)

Με εκδόσεις βιβλίων ιστορικού, λαογραφικού & καλλιτεχνικού περιεχομένου

Με την δυνατότητα πραγματοποίησης ηχογραφήσεων και κατ’ επέκταση την έκδοση ψηφιακών δίσκων μουσικής

Με τη δημιουργία του Μουσείου Μεγάρου Γκύζη, στο οποίο εκτίθεται υλικό (έγγραφα, πίνακες, φωτογραφίες και διάφορα άλλα αντικείμενα) που φωτίζουν σημαντικές πτυχές της πολυκύμαντης ιστορίας της Σαντορίνης από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα χάρη στο πολύτιμο αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

Το Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» φιλοδοξεί να συζεύξει αρμονικά τον πολιτισμό και την ιστορία σ’ ένα από τα ομορφότερα νησιά του πλανήτη.