ΘΕΡΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, μια καλοκαιρινή γιορτή πολιτισμού, έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα θερινά καλλιτεχνικά δρώμενα της Σαντορίνης, αναβαθμίζοντας την πολιτιστική της ζωή και προσελκύοντας τόσο τους πολυάριθμους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους του δημοφιλούς αυτού νησιού.
Ήταν το μακρινό καλοκαίρι του 1981 όπου η Τερέζα Κοκκαλάκη εκ των μελών του Πνευματικού Κέντρου Μεγάρου Γκύζη, είχε την ιδέα καθιέρωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε ετήσια βάση κάθε Αύγουστο. Επί 25 συνεχή χρόνια και μέχρι το 2006, ήταν υπεύθυνη και κυριολεκτικά η ψυχή αυτών των εκδηλώσεων, προσκαλώντας σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τοποθετώντας το μικρό αυτό νησί στον καλλιτεχνικό χάρτη. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεχώρισαν από την αρχή για την ιδιαίτερη αισθητική τους και αγκαλιάστηκαν ένθερμα από το φιλότεχνο κοινό. Πέρα από τις φυσικές της ομορφιές η Σαντορίνη μπορούσε πλέον να προσφέρει καλλιτεχνική απόλαυση και ανάταση.

 

 

Από τον Σεπτέμβριο 2006 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 την καλλιτεχνική διεύθυνση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ανέλαβε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ένας φιλότεχνος συλλέκτης, με σκοπό όχι μόνο να συνεχίσει την πολιτιστική αυτή προσφορά, αλλά και να διευρύνει το ήδη υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων δίνοντας μια νέα δυναμική σε αυτές και γενικά στην πολιτιστική φιλοσοφία του Πνευματικού Κέντρου. Από το 2007 θεσμοθετήθηκε το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, ένα φεστιβάλ που γίνεται γνωστό πλέον και στο εξωτερικό επεκτείνοντας τους δεσμούς του και με σύγχρονες μορφές Τέχνης. Το φεστιβάλ αρχίζει να καταξιώνεται διεθνώς και χάρη στις ενέργειες του Γ. Παπακωνσταντίνου, επιλέχτηκε το 2015 να λάβει τo πιστοποιητικό αναγνώρισης EFFE Label 2015-2016, εντασσόμενο στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα EFFΕ – Europe for Festivals, Festivals for Europe. Πρόκειται για ένα νέο Πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πύλης που παρέχει πληροφορίες στους επαγγελματίες και στους πολίτες της Ε.Ε. για τα καλύτερα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς και την επιβράβευση των καινοτόμων καλλιτεχνικών φεστιβάλ για την εξαιρετική συμβολή τους στην ευρωπαϊκή και στην τοπική εθνική πολιτιστική ζωή. Να σημειωθεί επίσης ότι από το 2008 η Σαντορίνη -μέσω του Μεγάρου Γκύζη- εντάχθηκε στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου, συνθέτης και διευθυντής του Εθνικού Ωδείου στη Σαντορίνη. Από κοινού μαζί με τον, επίσης μουσικό, Γιώργο Ρούσσο στόχευσαν στην αναδιαμόρφωση των εκδηλώσεων κυρίως στη διεύρυνση του μουσικού ρεπερτορίου, ώστε να υπάρχουν εκδηλώσεις για κάθε είδος μουσικής καλύπτοντας έτσι τις όλες τις μουσικές προτιμήσεις των πολυάριθμων επισκεπτών. Με την αρωγή της Καθολικής Επισκοπής Θήρας, οι μουσικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνονται πλέον και στους ιστορικούς ναούς της Καθολικής συνοικίας πράγμα που σημαίνει ότι για πρώτη φορά μπόρεσαν να προσκληθούν μεγάλα μουσικά σύνολα. Από το 2017, εγκαινιάστηκαν δύο μεγάλες συνεργασίες, με την αρχαιότερη ορχήστρα της Ελλάδας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ (Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης), ενώ το φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Πρέπει να επισημανθεί τέλος ότι όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν στους κατοίκους και στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, αφού η είσοδος είναι πάντοτε ελεύθερη, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση και οικονομική αρωγή της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.
Στους Χορηγούς επικοινωνίας συμπεριλαμβάνονται η Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2) και Ραδιοφωνία (2ο Πρόγραμμα, 3ο Πρόγραμμα, KOSMOS Radio), καθώς και το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.
Στα έντυπα μέσα Χορηγοί είναι η Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το περιοδικό onboard BLUE της Aegean Airlines, το ετήσιο περιοδικό GREECE IS
Διαδικτυακοί χορηγοί πλέον των προαναφερθέντων είναι το CultureNow.gr, tar.gr, Beton7 Radio, Pepper 96,6 και το art&life.

 

Φιλοξενία Καλλιτεχνών Θερινού Φεστιβάλ

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες του θερινού φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν κατά την παραμονή τους στη Σαντορίνη στον Ξενώνα της Μονής των Λαζαριστών.

Ο πρόσφατα ανακαινισμένος Ξενώνας βρίσκεται στα Φηρά και αποτελεί τμήμα του εκκλησιαστικού συγκροτήματος της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.  Το πετρόκτιστο οίκημα με την εξαιρετική θέα στην καλντέρα διαθέτει 6 δωμάτια  με απλή και ιδιαίτερη διακόσμηση εμπνευσμένη από τον κόσμο της Μουσικής. Στο σαλόνι της υποδοχής εκτίθενται μουσικά όργανα και σχετικό πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που ανήκουν στη Συλλογή της Καθολικής Επισκοπής Θήρας, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα του χώρου.

Στην Ευρώπη οι Τέχνες είναι απλά ένα Φεστιβάλ μακριά

H Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA), έχει ενοποιήσει διακεκριμένα φεστιβάλ τεχνών (μουσικής, χορού, θεάτρου και επιστημών) στην Ευρώπη, και πέραν αυτής, για περισσότερο από 60 χρόνια. Χάρη στην ιστορία αλλά και τη συνεχή υποστήριξη των μελών της, η EFA επιλέχθηκε για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος EFFE από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, είναι η αναγνώριση της Ευρώπης για αξιόλογα φεστιβάλ που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια διεθνή κοινότητα φεστιβάλ που συνδέει φεστιβάλ που είναι βαθιά αφοσιωμένα στις τέχνες, στις κοινότητές τους και στην Ευρώπη.
Μετά από ανοιχτή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το EFFE 2017-2018, εκατοντάδες φεστιβάλ υπέβαλαν αιτήσεις για να αποδείξουν την αριστεία τους όσον αφορά την καλλιτεχνική δέσμευση, την συμμετοχή της κοινότητας και τη διεθνή / ευρωπαϊκή δέσμευση.
Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη έχει επιλεγεί για να λάβει την αναγνώριση EFFE 2017-2018. Είναι από το 2015 μέρος του Προγράμματος EFFΕ, το οποίο αποτελείται από φεστιβάλ που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι παραλήπτες της επιβεβαίωση ποιότητας αντιπροσωπεύουν 31 ευρωπαϊκές χώρες και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών και δραστηριοτήτων στο κοινό τους.