ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Συναυλία Κρητικής Μουσικής «ΤΣΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Η ΜΕΘΗ»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, φωνή – μαντολίνο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, λύρα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, φωνή – λαούτο – μαντολίνο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, φωνή – μαντολίνο
ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, λαούτο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ασκομαντούρα – σφυροχάμπιολο – κρουστά
Στα πλαίσια της έκθεσης της ζωγράφου Ρουμπίνας Σαρελάκου με τίτλο ¨Η Κρήτη του έρωντα¨, από 17 έως 31 Αυγούστου 2007, θα δοθεί η συναυλία παραδοσιακής κρητικής μουσικής με τίτλο «Τσι μουσικής η μέθη» με τον Βασίλη Σταυρακάκη, που αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης έργων αυτής της έκθεσης.
Ο Βασίλης Σταυρακάκης με τη μεστή, ώριμη φωνή του και την ατελείωτη ζωντάνια του προσφέρει μεγάλη χαρά στους ακροατές του. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από την ποιότητα και το σεβασμό στην παράδοση, αφού αρνείται να εισαγάγει στοιχεία που θα υποβαθμίσουν την κρητική μουσική.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, φωνή – μαντολίνο
Γεννημένος στα Αρμανώγεια Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου, ο Βασίλης Σταυρακάκης είχε από μικρός την ευκαιρία να γνωρίσει και να ζήσει μέσα σε ένα καθαρό και γνήσιο μουσικό περιβάλλον, στο οποίο δεν άργησε και ο ίδιος να αποτελεί αναπόσπαστο μέλος και κεντρικό πυρήνα. Πρωτοεμφανίζεται στη δισκογραφία στις αρχές της δεκαετίας του `80 ως κύριος τραγουδιστής σε δύο δίσκους του Ross Daly (Ονείρου Τόποι, Λαβύρινθος), σταθμούς στην πορεία και ανανέωση της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής.
Από τότε και εξής αρχίζει για τον ίδιο μια μουσική πορεία που περιλαμβάνει προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, συμμετοχές σε έργα άλλων συνθετών καθώς και εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδας σε συναυλίες και σε παραδοσιακά γλέντια. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Ross Daly, Μιχάλη Σταυρακάκη, Γιώργη Ξυλούρη, Γιάννη Ξυλούρη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χαϊνηδες, Ζαχάρη Σπυριδάκη, Στέλιο Πετράκη, Αντώνη και Μιχάλη Φραγκιαδάκη κ.α.
Η φωνή του σήμερα θεωρείται μία από τις μελωδικότερες στην κρητική παραδοσιακή μουσική…
Επιλεγμένη Δισκογραφία:
Ross Daly : ¨Λαβύρινθος¨
Ross Daly : ¨Ονείρου Τόποι¨
Μήτσος Σταυρακάκης : ¨Στη δίνη των ανέμω¨ (Σείστρον)
Γιάννης Μαρκόπουλος : ¨Ερωτόκριτος και Αρετή¨ (Universal)
Στέλιος Πετράκης : ¨Οι δικοί μου φίλοι¨ (Σείστρον)
Στέλιος Πετράκης : ¨Κismet¨
Ross Daly : ¨Ηχώ του χρόνου¨ (Σείστρον)
Χαϊνηδες : ¨Ο ξυπόλητος Πρίγκηπας¨ (ΜΒΙ)
Αντ.και Μιχ. Φραγκιαδακης: ¨Μουσική άνοιξη¨ (Αεράκης)
Νικηφόρος Σταυρακάκης : ¨Σκοποί της παρέας¨
Νικηφόρος Σταυρακάκης : ¨Αστροφεγγιά¨ (Cretaphone)
Σταυρακάκηδες : ¨Μια βραδιά στην Ερωφίλη¨ (Αεράκης)
Δ.Πασπαράκης : ¨Φτερουγίσματα¨ (Αεράκης)
Βασίλης Σταυρακάκης : ¨Ξαθέρι¨ (Σείστρον)
Βασίλης Σταυρακάκης : ¨Μουσικά Ξόμπλια¨ (Αεράκης)
Γ.Σταυρακάκης :¨ Ένα σοκάκι ερέχτηκα¨ (Σείστρον)
Δ. Πασπαράκης : ¨Θλιμμένο μου χαμόγελο¨ (Σείστρον)
Α. & Μ. Φραγκιαδάκης : ¨Δεν έχει η αγάπη σύνορα¨ (Σείστρον)
Κ. Ξυλούρης : ¨Με μια φυσά τ’ ανέμου¨ (Σείστρον)
Ν. Ταβερναράκης : ¨Της αγάπης κρίματα¨ (Σείστρον)
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, λύρα
Ο Στέλιος Πετράκης γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Σητεία της Κρήτης. Το 1983 εγγράφεται στη Δημοτική Μουσική Σχολή Σητείας με δασκάλους το Γιάννη Δάνδολο(1983), το Ross Daly(1984) και την Ελένη Δρεττάκη(1985-1993) υπό τη Διεύθυνση του Κώστα Μουντάκη. Τυπικά περατώνει τις σπουδές του στη λύρα το 1993. Από το 1993 και εξής, έχοντας ως έδρα του την Αθήνα, με την καθοδήγηση του Ross Daly, συνεχίζει τη μαθητεία του στη λύρα και στρέφεται παράλληλα στη μελέτη συγγενικών μουσικών παραδόσεων (λαϊκή μουσική της Ανατολίας, κλασική κοσμική και θρησκευτική μουσική της Πόλης, παραδοσιακή μουσική του Ελλαδικού χώρου) και οργάνων (σάζι, πολίτικο και κρητικό λαούτο, μπουλγαρί, πολίτικη λύρα). Το 1999 και το 2000 παρακολουθεί στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» σεμινάρια στο saz με τον κορυφαίο δάσκαλο και εκτελεστή του οργάνου αυτού Talip Ozkan. Στο Λαβύρινθο, που εχει «μεταστεγαστεί» στο χωριό Χουδέτσι του νομού Ηρακλείου, παρακολουθεί το καλοκαίρι του 2003 σειρά σεμιναρίων απο κορυφαίους δασκάλους πάνω σε μουσικά όργανα και παραδόσεις της Ανατολής.
Ο Στέλιος Πετράκης έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις εντός και εκτός Ελλάδος με σημαντικούς μουσικούς προερχόμενους από το χώρο της «μουσικής του κόσμου» (Ross Daly, Bijan Chemirani, Patrick Vaillant, Dupain, Κρίστη Στασινοπούλου), της Κρητικής μουσικής (Γιώργη Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Μιχάλη και Μήτσο Σταυρακάκη, Χαίνηδες, κλπ) και Έλληνες μουσικούς και συνθέτες (Χρήστο Λεοντή, Σταμάτη Σπανουδάκη, Αχιλλέα Περσίδη, Γώργο Μακρή, Χρήστο Τσιαμούλη κλπ.).
Τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελεί ενεργό μέλος του συγκροτήματος “Λαβύρινθος” υπό τη διεύθυνση του Ross Daly, έχοντας εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες μερικές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν στους σπουδαιότερους χώρους της Ευρώπης (Theatre de la Ville, Paris, Queen Elizabeth Hall, London, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κλπ) και έχοντας συμπράξει με τους σπουδαιότερους μουσικούς διαφόρων παραδόσεων από όλον τον κόσμο (Trio Chemirani, Huun Huur Tu, Necati Celik, Hosein Arman, Khaled Arman, Σωκράτη Σινόπουλο, Rufus Kapadokia, Lisney Pollak, Tunji Beier, Hammid Khabazzi, Pedram Khavar Zamini). To 2002 ιδρύουν με τον Bijan Chemirani και τον Patrick Vaillant το Τρίο “Meltem” που παρουσιάζει σε συναυλίες στη Γαλλία συνθέσεις των τριών μουσικών.
Τέλος, πρόσφατα συμμετείχε σε ηχογραφήσεις του συγκροτήματος “Dupain” που εδρεύει στη Μασσαλία. Τον τελευταίο χρόνο έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε συναυλίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία). Είναι κατασκευαστής παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπως λύρα, λαούτο, σάζι, μπουλγαρί, kopuz κ.α. Είναι επίσης απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Δισκογραφία:
Στέλιος Πετράκης : “Οι δικοί μου φίλοι” (Σείστρον – Κίνησις)
Stelios Petrakis : “Akri tou Dounia” (L’ empreinte digitale – Nocturne)
Στέλιος Πετράκης – Bijan Chemirani : “Kismet” (Σείστρον – Κίνησις)
Stelios Petrakis – Bijan Chemirani : “Kismet” (Buda musique – Melodie)
Συμμετοχές:
Ross Daly : “Beyond the Horizon” (Σείστρον – Κίνησις)
Ross Daly : ¨“Music of Crete” (FM Records)
Ross Daly : “Live at Theatre de la Ville” (Naïve)
Bijan Chemirani : “Eos” (L’ empreinte digitale – Nocturne)
Dupain : “Les Vivants” (Corida)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, φωνή – λαούτο – μαντολίνο
Ο Μιχάλης Σταυρακάκης γεννήθηκε στ’ Αρμανώγεια Μονοφατσίου και, μεγαλωμένος στ’ Ανώγεια Μυλοποτάμου, μυήθηκε από νωρίς στα απλά, αλλά συγχρόνως μεγάλα κι ακριβοθώρητα νοήματα που κρύβουν οι λέξεις της πάμπλουτης παραδοσιακής μας γλώσσας. Είναι αυτοδίδακτος μουσικός. Ανήσυχος από μικρός, συνεργάζεται με επίλεκτους μουσικούς, τόσο σε επίπεδο γλεντιού και συναυλιών, όσο και σε επίπεδο δισκογραφίας. Στην εικοσαετή και πλέον καριέρα του συνεργάστηκε, τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις, όσο και δισκογραφικά, με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κρητικής μουσικής παράδοσης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Λαβύρινθος» και των «Χαϊνηδων».
Η επαφή του Μιχάλη με όλο αυτό τον τεράστιο πλούτο της μουσικής του Ανατολικού κομματιού της Μεσογείου, τον ώθησαν να δημιουργήσει το προσωπικό του φίλτρο στην εκτέλεση και την ερμηνεία κομματιών από την Κρήτη αλλά και γενικότερα από την ευρύτερη περιοχή.
Έχει γράψει μουσική για θέατρο και είναι καθηγητής παραδοσιακών οργάνων στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, φωνή – μαντολίνο
Γεννήθηκε στο χωριό Αρμανώγεια του Ηρακλείου, όπου και μεγάλωσε. Η ενασχόληση του με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, αφού μόλις στα 8 του χρόνια αρχίζει μόνος του να μαθαίνει μαντολίνο. Παράλληλα ακολουθεί τον δρόμο των γραμμάτων και εισάγεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.
Σήμερα εμφανίζεται στο πλευρό του καταξιωμένου τραγουδιστή Βασίλη Σταυρακάκη σε μουσικές εκδηλώσεις και μουσικά στέκια της Κρήτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ασκομαντούρα – σφυροχάμπιολο – κρουστά
Ο αρχέγονος ήχος της ασκομαντούρας
Η ασκομαντούρα είναι πνευστό κρητικό μουσικό όργανο. Κουβαλά μέσα του την ψυχή της Κρήτης και με τον επιβλητικό του ήχο μαγεύει τα αυτιά των ακροατών και προκαλεί δέος, ξυπνώντας αρχέγονα συναισθήματα. Είναι ένα από τα αρχαιότερα παραδοσιακά όργανα της Κρήτης. Πρόκειται για ένα όργανο υπό εξαφάνιση, λίγοι είναι πλέον οι υπάρχοντες παίκτες ασκομαντούρας, όπως λίγες είναι και οι αναφορές, οι ηχογραφήσεις και οι φωτογραφίες. Ελάχιστοι ασκομαντουρίστες έχουν μείνει πλέον στην Κρήτη. Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Ρομπογιαννάκης, που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ασκομαντούρα στην Κρήτη και να την κάνει γνωστή σε όσους δε την γνωρίζουν. Και είναι πολλοί αυτοί που δεν την γνωρίζουν.
Η ασκομαντούρα είναι απόγονος του άσκαυλου, ενός αρχαιότατου πνευστού μουσικού οργάνου, για το οποίο υπάρχει αναφορά στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ο μεγαλύτερος κωμικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας σύγκρινε μάλιστα τον ήχο που βγάζει ο άσκαυλος, όργανο – σύμβολο της ιερής μέθεξης, με αυτόν που κάνουν οι μέλισσες. Στην Κρήτη το όργανο φαίνεται πως ήταν πολύ διαδεδομένο μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Χαρακτηριζόταν ως μουσικό ποιμενικό όργανο, καθώς η χρήση του ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στην Κρητική ύπαιθρο. Η σταδιακή παρακμή της φαίνεται πως ξεκίνησε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την γκάιντα, πνευστό όργανο συγγενικό της ασκομαντούρας, είναι δεδομένη στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα όπου, στις νησιωτικές κυρίως περιοχές, όλο και περισσότεροι νέοι ανακαλύπτουν τη μαγεία της τσαμπούνας, η οποία ανακτά τη θέση της στην παραδοσιακή μουσική. Στην Κρήτη, η συντήρηση και η ανάδειξη της ασκομαντούρας συναντά δυσκολίες, καθώς οι εναπομείναντες παίκτες της είναι ελάχιστοι. Ελπιδοφόρο όμως είναι το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες να συμμετάσχει το όργανο αυτό στη δισκογραφία και να γίνει ευρέως γνωστό. Οι λίγοι νέοι ασκομαντουρίστες προσπαθούν να αναμοχλεύσουν το ενδιαφέρον για το σπουδαίο αυτό όργανο και να βοηθήσουν στη διάδοσή του παρακινώντας τους ακόμα νεότερους να ασχοληθούν με την εκμάθησή του.
Πηγή: «από τις ΣΤΙΓΜΕΣ, το Κρητικό περιοδικό»