ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΑΡΕΛΑΚΟΥ

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΑΡΕΛΑΚΟΥ

«Η ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΕΡΩΝΤΑ»

Θα εκτεθεί η νέα δουλειά της γνωστής ζωγράφου – χαράκτριας Ρουμπίνας Σαρελάκου.

Διάρκεια έκθεσης: 17 – 31 Αυγούστου 2007

Μία έκθεση πλημμυρισμένη με Κρητική ομορφιά και δύναμη! Πρόσφατα σ΄ ένα ταξίδι γνωριμίας με την Κρήτη και τους ανθρώπους της, η ζωγράφος Ρουμπίνα Σαρελάκου συνδέθηκε με ιδιαίτερες μορφές αυτής, εκφραστές της τέχνης του τραγουδιού, της μουσικής, του λόγου, της ποίησης, του χορού. Οι άνθρωποι της Κρήτης και η τέχνη τους ήταν η αφορμή να ξεκινήσει την καινούρια σειρά ζωγραφικών έργων με θέμα την Κρήτη.

Πορτρέτα μεγάλων διαστάσεων, ματιές και αισθήσεις συνθέτουν τη νέα αυτή δουλειά της ζωγράφου.

 

«Ήταν Αύγουστος, δύο χρόνια πριν θαρρώ, στην Βιάννο, όταν η Κρήτη μου έφερε τα πάνω-κάτω. Άρχισα να βλέπω, να αισθάνομαι, να ξεχωρίζω το άρωμά της. Γνώρισα ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος. Αφέθηκα να ταξιδέψω μέσα από τη μορφή τους, το βλέμμα τους, τους ήχους τους, την κίνησή τους. Βρέθηκα εκεί που ανταμώνουν η θάλασσα κι ο ουρανός, εκεί που η λύρα, το μαντολίνο, το λαούτο καλοδέχονται τον ήλιο», μας λέει η Ρουμπίνα Σαρελάκου.

Τα έργα αυτής της έκθεσης «παντρεύουν» τη ζωγραφική με τις ιδιαίτερες ομορφιές και τους ιδιαίτερους ανθρώπους του τραγουδιού και της μουσικής, του χορού και της ποίησης της Κρήτης.

Η νέα αυτή δουλειά της ζωγράφου θα εγκαινιασθεί στις 17 Αυγούστου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2007, στα Φηρά της Σαντορίνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 31 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής, την Τρίτη 21 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία κρητικής μουσικής με τον Βασίλη Σταυρακάκη και το σχήμα του, στα πλαίσια πάντα του Φεστιβάλ 2007 του Μεγάρου Γκύζη.

Ρουμπίνα Σαρελάκου, βιογραφικό
Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ. (1969-1974) με δάσκαλο τον ζωγράφο-χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλο. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole des Beaux-Arts (1974-1977) στο Παρίσι με δάσκαλο τον G. Dayez (λιθογραφία).

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε 31 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Ινδία). Επίσης, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Λουμπλιάνα, Μπάντεν-Μπάντεν, Βάρνα, Μπράντφορντ, Ριέκα, Βαρσοβία, Βενετία, Γκρενόμπλ, Μπομπάλ Ινδίας, Κορούνια, Ν. Δελχί, Φαέντσα, Κωνσταντινούπολη, Λουξεμβούργο κ.α.)
Δίδαξε επί πολλά έτη (1982-1985 & 1990-1997) Ελεύθερο Σχέδιο και Χρώμα στη Σχολή Βακαλό Art and Design. Το 1991 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Τέχνης και Φιλοσοφίας, όπου δίδαξε ζωγραφική και χαρακτική μαζί με τον σύζυγό της, τον γνωστό γλύπτη Κυριάκο Ρόκο, και άλλους συνεργάτες.
Το 1980 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το χαρακτικό της έργο, μετά από πρόταση των Ακαδημαϊκών: του γλύπτη Γιάννη Παππά, του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του ιστορικού τέχνης Παντελή Πρεβελάκη.
· Το 1985 της απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο Χαρακτικής από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
· Το 1986 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Χαρακτικής του Ιδρύματος Τάκη Τρανούλη.
· Το 1987 της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην Διεθνή Biennale Χαρακτικής του Βερολίνου Intergrafik ’87.
· To 2000 φιλοτέχνησε τα σκηνικά για το θεατρικό έργο του Tennesse Williams, Outcry, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα, στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη.
Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.
Link: www.roubinasarelakou.gr

 

Αύγουστος 17 2007

Details

Start: Αύγουστος 17, 2007
End: Αύγουστος 31, 2007
Cost: δωρεαν
Εκδήλωση Categories:

Venue

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ,