ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΖΙΜΑΝΟΓΛΟΥ Gagabunga Quintet

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΖΙΜΑΝΟΓΛΟΥ Gagabunga Quintet

latin jazz

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009 συνεχίζεται στις 20 Αυγούστου με το κουϊντέτο Gagabunga του συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Αρζιμάνογλου, που μας συστήνει τον δικό του «διάσπαρτο κόσμο» μέσω των μελωδιών του που αναμειγνύουν μουσικά στυλ όπως την jazz, latin, bossa nova, salsa, αλλά και ελληνική και μεσογειακή μουσική. Συμμετέχουν τέσσερις επίσης σπουδαίoι μουσικοί, ο Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο), ο Κουβανός Manuel Orza (μπάσο), ο Αργεντινός Roman Gomez (bandoneon & κιθάρα) και ο Γιώργος Πολυχρονάκος (ντραμς).

Γιάννης Αρζιμάνογλου, πιάνο – φωνή
Αντώνης Λαδόπουλος, σαξόφωνο
Roman Gomez, κιθάρα – bandoneόn
Manuel Orza, μπάσο
Γιώργος Πολυχρονάκος, ντραμς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΖΙΜΑΝΟΓΛΟΥ, σύνθεση – πιάνο – φωνή
Ο Γιάννης Αρζιμάνογλου, πιανίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και καθηγητής της τζαζ, δημιούργησε το Κουιντέτο Gagabunga στό Παρίσι το 1994 συστήνοντάς μας τον δικό του «διάσπαρτο κόσμο» μέσω των μελωδιών του. Η Μουσική και οι στίχοι είναι ένα κράμα από τις κουλτούρες πού επηρέασαν τον κόσμο της μουσικής του ανάμεσα στις πόλεις που έζησε και εργάστηκε για πάρα πολλά χρόνια: Αθήνα, Λονδίνο, Βοστώνη, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μαγιόρκα καί Παρίσι.

Οι μελωδίες καί οι ρυθμοί αναμειγνύουν μουσικά στυλ και συνθέτουν στοιχεία από την Τζαζ, Λάτιν, Μπόσα Νόβα, Σάλσα, Ελληνική καί Μεσογειακή μουσική. Η μουσική του είναι γνήσια, διαφορετική, εκλεκτική, ευχάριστη, θεατρική και πολύμορφη, όλα μαζί δεμένα από τον πλούτο της κουλτούρας και ιδιωμάτων που χρησιμοποιεί για τους στίχους του που είναι στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Οι στίχοι του είναι ντυμένοι με χιούμορ, ενώ το χρώμα της φωνής του έχει το Ιταλικό flavor του Paolo Conte και του Leonard Cohen.

Η συνθετική δουλειά του Γιάννη Αρζιμάνογλου αναδεικνύεται από βραβεία που έλαβε από διεθνείς, υψηλά αναγνωρισμένους διαγωνισμούς, όπως είναι ο «John Lennon Songwriting Competition» στην Νέα Υόρκη και ο «USA Song Writing Competition».

Έγραψε επίσης μουσική για την Ισπανική T.V. , διαφήμηση, ντοκυμανταίρ, θέατρο, και σήμερα γράφει την μουσική για μία ταινία στον κινηματογράφο του Περικλή Χούρσογλου.

Ο Γιάννης Αρζιμάνογλου είναι ένας μουσικός που έχει βιώσει διαφορετικές κουλτούρες, φορτωμένος από τον δικό του μουσικό πλανήτη …»planetas vacios y solitarios, como el mundo de hoy»… άδειους και μοναχικούς πλανήτες, όπως είναι ο κόσμος που ζούμε σήμερα.

Το όνομα «Gagabunga» του μουσικού σχήματος, που δημιούργησε το 1994 στο Παρίσι, είναι ένα όνομα που αναδεικνύει τον δρόμο προς την «Ιθάκη». Έναν δρόμο μακρύ, αργό, όμορφο και γεμάτο εμπειρίες, εκπλήξεις, απογοητεύσεις, δυσκολίες και χαρούμενες στιγμές. «The Gagabunga project” σταματά και κατακτά εμπειρίες σε διάφορα λιμάνια και πολιτισμούς. Την τελευταία χρονιά βρίσκεται στην Αθήνα και εκτίθεται σε νέους ήχους, χρώματα και κουλτούρες.

Μουσικοί από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στο ταξίδι των Gagabunga όλα αυτά τα χρόνια. Ο Γιάννης έχει συνεργαστεί –μεταξύ άλλων- με τους Βραζιλιάνους Dada Viana (percussion), Luiz Augusto Cavani (drums), Tatau Caetano (drums), Ricardo Feizao (bass), Roque Netto (trumpet) και Carlos Acciari (acc. bass), τον Αργεντινό Cesar Strocio (bandoneon), τους Αμερικανούς John Silverman (bass) και James Wilson (guitar), τον Κολομβιανό Francisco Gonzalez Giraldo (tiple), τους Γάλλους Renaud Gillet (guitars, tiple), Patrick Touvet (trumpet) και Lionel Coronel (sax), τις Καταλανές Cristina & Elena Vilallonga (voice), τον Alexander Sadman (sax), τους Έλληνες Αντώνη Λαδόπουλο (σοπράνο & τενόρο σαξόφωνο), Μάνο Λούτα (μπάσο), Γιώργο Κρομμύδα (κιθάρα), Αλέκο Ρούπα (κρουστά), Λουκία Παλαιολόγου (φωνή), Χρήστο Ασωνίτη (ντραμς) και Χάρη Παπακυριακού (μπουζούκι).

Τό C.D. “Gagabunga” (Παρίσι, 1995) και το C.D. “Tutti Jam Frutti” (Παρίσι, 2001) οριοθετούν καί αναδεικνύουν “The Gagabunga Project”. Ένα τρίτο C.D. «Villa des Lilas» θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2009 στην Αθήνα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, σαξόφωνο
Ο Αντώνης Λαδόπουλος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής jazz σκηνής. Γνωστός σαν ερμηνευτής αλλά και καθηγητής του jazz ιδιώματος, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει εμφανιστεί στους περισσότερους συναυλιακούς χώρους και σε πολλά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Η μέχρι τώρα προσωπική του δισκογραφία απαρτίζεται από 4 CD΄s ενώ και η συμμετοχή του στην Ελληνική δισκογραφία είναι μεγάλη.

Ο Αντώνης Λαδόπουλος αποφοίτησε με Bachelor of Music (BM) από το φημισμένο William Paterson University of New Jersey, όπου και σπούδασε Σαξόφωνο Jazz Αυτοσχεδιασμό και Ενορχήστρωση. Στη συνέχεια έλαβε υποτροφία για Μεταπτυχιακές σπουδές στο Eastern Illinois University, απ’ όπου και αποφοίτησε με Master of Arts in Music (ΜΑ). Το 1991 κέρδισε βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Σαξοφώνου στον διαγωνισμό «Notre Dame Jazz Festival» στις ΗΠΑ. Στο διάστημα της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Λαδόπουλος συμμετείχε σε πολλά μουσικά σχήματα και έλαβε μέρος σε συναυλίες jazz σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της διεθνούς Jazz σκηνής όπως οι Rufus Reid, Clifford Jordan, Lee Konitz, Dave Liebman Dianne Schuur. Aπό το 1991 έως το 1992, ως μέλος του κουαρτέτου jazz του διάσημου πιανίστα Henry Butler, συμμετείχε σε πολλές συναυλίες στις Πολιτείες του Illinois, Maryland, Michigan και της Indiana.

Από το 1992 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Ιδρυτικό μέλος του Jazz Κουιντέτου Page One, έχει αποτελέσει ενεργό μέλος της ελληνικής jazz σκηνής και δισκογραφίας με αναρίθμητες εμφανίσεις σε Clubs και θέατρα αλλά και με έντονη συνθετική παρουσία. Έργα του έχουν ερμηνευτεί και ηχογραφηθεί από το jazz κουϊντέτο Page One, την Big Band της Eλληνικής Ραδιοφωνίας και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και από το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας. Το κουαρτέτο του Αντώνη Λαδόπουλου συμμετείχε στις συναυλιακές εκδηλώσεις για την Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.

Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και συνιδρυτής από το 2001 του Μουσικού Ινστιτούτου Muse.gr το οποίο έχει επαναπροσδιορίσει τις σύγχρονες μουσικές σπουδές στη χώρα μας και προωθεί την ανεξάρτητη μουσική δημιουργία μέσα απο την δισκογραφική εταιρεία Muse.gr,. Είναι επίσης και συνιδρυτής του Muse Festival, του φεστιβάλ που προέκυψε ως ανάγκη έκφρασης μέσα από την ίδια τη μουσική κοινότητα και προωθεί την Ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, αποτελώντας θεσμό και αναγκαία συνιστώσα για την προβολή των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων στη χώρα μας.

ROMAN GOMEZ (Αργεντινή), κιθάρα – bandoneόn
Από το Buenos Aires της Αργεντινής, ήρθε το 2007 για να παίξει με τους Adrenalina Son και από τον Σεπτέμβριο του ΄08 για μόνιμη εγκατάσταση. Πολλές συνεργασίες σε πολλές χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Λετονία, Γερμανία κ.ά. Μόνο στην Ιταλία έκανε δουλειές με Lucio Dalla, Edoardo de Angelis, Lisa, Teatro del Sol, Daniele Sepe, Tony Esposito κ.ά. Πρόσφατα τον είδαμε με το γκρουπ του Γιάννη Αρζιμάνογλου ( Gagabunga Quintet) σε jazz standards και original συνθέσεις, αλλά η jazz και το tango δεν είναι τα μόνα είδη της επιδεξιότητάς του. Έχοντας κλασική παιδεία κάνει εμφανίσεις κλασικού ρεπερτορίου (Δημοτική Πινακοθήκη, Πινακοθήκη Πειραιώς, Παρνασσός, Ατενέουμ) και εκτός από άψογος χειριστής οργάνων είναι και έμπειρος συνθέτης – ενορχηστρωτής. Πολυοργανίστας και πολυτάλαντος !!

MANUEL ORZA (Κούβα), μπάσο
Από την Κούβα, παίζει ηλεκτρικό, ακουστικό και “baby” bass. Είναι τρία χρόνια στη χώρα μας κι έχει συμπράξει με την τοπική αφρόκρεμα. Ικανότατος, άρα περιζήτητος. Στο εξωτερικό στάθηκε δίπλα σε ονόματα παγκόσμιας φήμης, όπως οι Michel Portal, Markus και Simon Stockhausen, Jose Feliciano, Michael Riessler, Ravi Coltrane, Julio Barreto, Robby AmeenmVinicio Capocela, κ.ά. Ο Manolito πρόλαβε κάτι περισσότερο: να παίξει δίπλα στην βασίλισσα Celia Cruz, τον απόλυτο θρύλο της Καραϊβικής. Βλέπουμε κι άλλα ξεχωριστά πρόσωπα στο γεμάτο, χορταστικό βιογραφικό του, όπως τον Jimmy Bosch και τους New York All Stars, όμως μάλλον σταθήκαμε περισσότερο στον Terry Bozzio, τον ντράμερ –και όχι μόνο– της μεγάλης Ζαπικής σχολής.

Μπορούμε να τον ακούσουμε σε τακτική βάση στο Παράφωνο ( μαζί με τον L.E.B. Pasqual ) σαν μέλη του κουιντέτου NUKelLEUS C.C.H. (δηλαδή Coalition Cubana Hellenica). Επίσης θα τον συναντήσουμε σε σταθερή βάση στο “Palenque”, “Socialista”, “Art Gallery Café”, “ΙΑΝΟΣ”. Πρόσφατα εδημιούργησε το δικό του σχήμα “Manuel Orza, Habana Acoustic Quartet”.

Αύγουστος 20 2009

Details

Date: Αύγουστος 20, 2009
Time: 9:00 μμ - 11:00 μμ
Cost: ΔΩΡΕΑΝ
Εκδήλωση Categories:

Venue

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ,