QUINTETO TANGARTO

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

QUINTETO TANGARTO

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ASTOR PIAZZOLLA ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΩΝ TANGOS

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΡΙΒΑΣ, μπαντονεόν
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, βιολί
ΘΩΜΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ, πιάνο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΟΓΛΟΥ, κιθάρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΝΗΣ, κοντραμπάσο

Το ελληνικό quinteto TANGartO είναι ένα μουσικό συγκρότημα που έχει συνδέσει το όνομά του με την ερμηνεία και το αυθεντικό αίσθημα των αργεντίνικων tangos. Έχοντας διαγράψει μια αξιόλογη και πεισματικά προσεγμένη καλλιτεχνική πορεία από το 1996, επιλέγει τους χώρους που εμφανίζεται, κάνοντας παραστάσεις που εντυπωσιάζουν! Είναι ένα ευέλικτο σχήμα με μεγάλη δυναμική και αρκετά μεγάλο και ευρύ ρεπερτόριο. Ο μοναδικός ήχος του bandoneon και ο τρόπος που ερμηνεύουν οι μουσικοί ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και φορτίζουν συναισθηματικά κάθε ευαίσθητο ακροατή, μεταδίδοντας το πάθος και τον ερωτισμό αυτής της μουσικής!

Αυτό που αναζητά στις ερμηνείες του το quinteto “TANGartO” δεν περιορίζεται στην τεχνική που απαιτείται για την εκτέλεση των έργων, αλλά τον αυθεντικό ήχο και το γνήσιο αίσθημα που περιέχει το μοναδικό αυτό είδος μουσικής έκφρασης της Αργεντινής. Αυτό που χαρακτηρίζει τον ήχο του σχήματος είναι η έντονη προσωπικότητα, το πάθος και η ψυχή. Το tango είναι μιά πολυ-πολιτισμική μουσική με ρίζες που βρίσκονται σε διάφορους συγκρουόμενους πολιτισμούς και συνδυάζεται με ακούσματα κλασικής και τζαζ μουσικής. Η tango κουλτούρα είναι απόλαυση για όλες τις αισθήσεις. Τα έργα του Astor Piazzolla περιέχουν ήχους που μπορούν να μυήσουν και τους πιο μακρινούς στο είδος. Ο Astor Piazzolla πίστευε ότι το τάνγκο είναι μια μουσική που μπορεί κανείς να την ακούει κι όχι μόνο να την χορεύει, πως το παλιό τάνγκο ήταν χορός και πως το δικό του – το Νέο Τάνγκο – είναι μουσική επηρεασμένη απ’ αυτόν το χορό: τον πιο αποκαλυπτικό απ’ όσους δημιούργησαν οι άνθρωποι για να εκφράσουν την ουσία του ερωτικού πάθους. To quinteto TANGartO επιδιώκει να μην ερμηνεύει διασκευές, αλλά τα αυθεντικά έργα που έχουν γραφτεί για κουϊντέτο από τον ίδιο τον Piazzolla (μετά το 1960 για το Quinteto Nuevo Tango και αργότερα, το 1980, για το New Tango Quintet). Εμπνευσμένο από τον κορυφαίο Αργεντινό συνθέτη και όσους καθόρισαν τη μουσική του πορεία, όπως ο διασημότερος τραγουδιστής του τάνγκο, Κάρλος Γκαρντέλ, το ελληνικό κουϊντέτο TANGartO αποτελεί, εδώ και μία δεκαετία, την πρώτη σοβαρή, εγχώρια προσπάθεια μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης των έργων του για κουϊντέτο.

Το quinteto “TANGartO” δίνοντας την πρώτη επιτυχημένη συναυλία του τον Απρίλιο του 1996, εισβάλει δυναμικά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, κάνοντας ξεχωριστές εμφανίσεις σε πολλούς συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές, αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές. Έχει εμφανισθεί τέσσερις φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (το 1999, 2005 και 2006), ενώ πραγματοποίησε και τέσσερις παραστάσεις το 2006 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Έχει συνεργαστεί με διάφορους Έλληνες και ξένους χορευτές, με πολλά χορευτικά συγκροτήματα, καθώς επίσης και με διάφορες τραγουδίστριες, όπως Σόνια Θεοδωρίδου, Klaudia Delmer, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Λουΐζα Σοφιανοπούλου, Ειρήνη Δασκαλάκη, Άννα Αλεξοπούλου, Μελίνα Μποτέλλη κ.α.

Απ’ όλες τις χορευτικές μορφές που δημιούργησαν οι άνθρωποι για να εκφράσουν την ουσία του ερωτικού πάθους, η πιο αποκαλυπτική είναι εκείνη του Tango: Μιας μάχης σώμα με σώμα. Η πρόκληση του ενός προς το άλλο, η επιθυμία της κατάκτησης έτσι όπως διαγράφεται στις χειρονομίες και τους βηματισμούς, οι εναλλαγές στην εξέλιξη της, οι παγίδες που στήνει το θηλυκό για να παγιδέψει το αρσενικό… έχουν το χαρακτήρα του ανελέητου. Και όλα αυτά μέσα στη μεταξύ τους σιωπή… Είναι ένας «κανόνας» που έχει επιβάλλει το αρσενικό και τον έχει αποδεχθεί το θηλυκό.

Μετά από θριαμβευτικές εμφανίσεις το 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην ¨Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης¨, το quinteto TANGartO εμφανίζεται στο ¨Μέγαρο Γκύζη¨ στη Σαντορίνη.

Θωμάς Κοντογεώργης, πιάνο
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές το 1985 στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών σπουδάζοντας πιάνο με την Στέλλα Φιλιππίδου και την Φ. Μπρουσιανού και ανώτερα θεωρητικά με τους Γ. Τσιλίδη, Μ. Ροζάκη και Γ. Μηνά. Μελέτησε το μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Kodaly στην
Ουγγαρία, απ’ όπου κέρδισε υποτροφία για το Ελληνικό Ινστιτούτο Kodaly, σπουδάζοντας με τον Μ. Πατσέα.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες ως μέλος ορχηστρικών συνόλων αλλά και ως σολίστ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Από το 2002 έως το 2005 διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., για την οποία έχει ενορχηστρώσει με παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες. Έχει γράψει έργα για πιάνο, για μικρά σύνολα, χορωδιακά και μουσική-ενορχηστρώσεις για διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Διδάσκει στο «Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου», όπου έχει τη διεύθυνση της παιδικής χορωδίας Αμαρουσίου.

Λευτέρης Γρίβας, ακκορντεόν
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Απολλώνιο Ωδείο στην Τάξη ακκορντεόν της Λαμπρινής Γεωργουδάκη. Στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ακκορντεόν και σε ηλικία 15 ετών κερδίζει το πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλιο. Αρχίζει να δίνει διάφορα ρεσιτάλ και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ ακκορντεόν.

Πήρε το πτυχίο του το 1993 και συνέχισε τις σπουδές του για δύο χρόνια στο Παρίσι στο ακκορντεόν κοντσέρτου δίπλα στο Γάλλο σολίστ Max Bonnay. Πήρε το δίπλωμά του το 1997. Η αγάπη του για το tango τον οδήγησε στη μελέτη του bandoneon. Από το 2000 ασχολείται με την εκμάθηση του Bayan (Ακορντεόν κονσέρτου με κουμπιά, τάξη Ηρακλή Βαβάτσικα), ενώ έχει παρακολουθήσει Master Class με Kαθηγητή τον Ρώσο σολίστ V. Semionov.

Σήμερα, εκτός από μέλος του Tangarto Quinet, είναι και μέλος της Λαϊκής Ορχήστρας ¨Μίκης Θεοδωράκης¨ (από το 2004). Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ, την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως είναι η Μαρινέλλα, ο Γ. Χατζηνάσιος, ο Γ. Μαυρουδής, την Α. Βίσση κ.α., παίρνοντας μέρος σε συναυλίες και ηχογραφήσεις.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος, βιολί
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολί, στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον κ. Σοφοκλή Πολίτη, από την τάξη του οποίου απεφοίτησε τον Ιανουάριο 1996 με Δίπλωμα Βιολιού, με το βαθμό «Άριστα παμψηφεί και Β’ Βραβείο παμψηφεί».

Eν συνεχεία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ισπανία – Μαδρίτη, στην ESCUELA SUPERIOR DE MUSICA «REINA SOFIA» (Ανώτατη Σχολή Μουσικής Βασίλισσα Σοφία), με υποτροφία της σχολής, στην τάξη του διεθνούς φήμης καθηγητή Zackar Bron.

Από το 1997 ως το 2000, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές, στο Παρίσι, στην ECOLE NORMALE DE MUSIQUE DE PARIS, με καθηγητή τον Devy Erlih, αποκτώντας κατόπιν διαγωνισμού, το Ανώτατο Δίπλωμα Ερμηνείας (Diplôme Supérieur d’ Exécution) τον Ιούνιο 1998, το Ανώτατο Δίπλωμα Μουσικής Δωματίου (Diplôme Supérieur de Musique de Chambre) τον Ιούνιο 1999 και το Ανώτατο Δίπλωμα Σολίστ Βιολιού, πρώτος παμψηφεί (Diplôme Supérieur de Concertiste de Violon) το Μάρτιο 2000. Απέσπασε επίσης το Πρώτο Βραβείο της Πόλης του Παρισιού (Premier Prix de la Ville de Paris) κατόπιν διαγωνισμού, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Christophe Boulier. Έχει λάβει ενεργά μέρος σε σεμινάρια με τους καθηγητές Jacques Ghestem, Pietroy Monteannou, David Zafer και Michelle Margand.

Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου και κορυφαίος Α΄ στην Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων, για δύο χρόνια. Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εναρμόνια, την Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς, τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ. και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και άλλες πόλεις. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Μείζονες Απουσίες, μέλος του τρίο προκλασικής μουσικής ‘Affections’ και συνεργάτης της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Σήμερα είναι κορυφαίος Α΄ στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. και στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, κιθάρα
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1974. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 13 ετών. Βασικοί σταθμοί στην κιθαριστική του πορεία είναι: 1993, πτυχίο με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί», διάκριση και δεξιοτεχνία από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Βασίλη Μαστοράκη. 1994, Πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας στο Βόλο. 1995, Δίπλωμα με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και πρώτο βραβείο» από το νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη. 1997. Πρώτο Βραβείο στο διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας “Sinain” της Ρουμανίας. 1999, Δεύτερο Βραβείο στο διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας των Καναρίων Νήσων. 2000, Δεύτερο βραβείο στο Διαγωνισμό Κλασικής Κιθάρας στις Αρχάνες Κρήτης.

Έχει συμμετάσχει ως ενεργό μέλος σε πολλά σεμινάρια με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστες, όπως οι: Leo Brouwer, Aniello Desiderio, Thomas Muller Pering, Hubert Kappel κ.α. και έχει ολοκληρώσει τις μεταδιπλωματικές του σπουδές στο «Πρότυπο Κέντρο Μουσικής» του Πειραιά με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού καθώς και στα ακόλουθα Διεθνή Φεστιβάλ: Liege (Belgium), Sinaia & Craiova (Romania) 1997,1998, Βόλο (Greece) 1994-2000, 2ο φεστιβάλ κιθάρας στον κύκλο «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2001). Έχει συμπράξει με την Συμφωνική Ορχήστρα της Craiva στο Κοντσέρτο του H.Villa-Lodos υπό την διεύθυνση του I.Ionescu Galati, καθώς επίσης έχει συντελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς.

Τον Ιούλιο του 2001 ερμήνευσε τη σουίτα για κλασική κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων του Θάνου Μικρούτσικου συμπράττοντας με την Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ στις Αρχάνες Κρήτης. Έχει επίσης συνεργαστεί σε επίπεδο συναυλιών και δισκογραφίας με πολλούς καλλιτέχνες, ενώ διδάσκει κλασική κιθάρα στο Απολλώνιο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο 5/4.

Γιώργος Αρνής, κοντραμπάσο
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο κοντραμπάσο με τον Βασίλη Παπαβασιλείου στο Ελληνικό Ωδείο, από όπου και πήρε το δίπλωμα του με Β’ Βραβείο. Συνέχισε σε κύκλους μαθημάτων με τον Michael Wolf στο Βερολίνο, τον Τάκη Καπογιάννη και την Claire Demenaulaire, ενώ έχει υπάρξει ενεργό μέλος σε σεμινάρια με τους Duncan McTier, Jorma Katrama και Thomas Martin.

Συνεργάζεται με διάφορες ορχήστρες, όπως Καμεράτα «Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής», Εθνική Λυρική Σκηνή, Sinfonietta του Δήμου Χανίων κ.α. Είναι πρώτο κοντραμπάσο στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τακτικός συνεργάτης Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου.

 

Αύγουστος 05 2007

Details

Date: Αύγουστος 5, 2007
Time: 9:00 πμ - 11:00 μμ
Cost: ΔΩΡΕΑΝ
Εκδήλωση Categories:

Venue

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ,