ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
«Στου χρόνου τις καταπακτές»
Στις 13/8 ο Νότης Μαυρουδής, γιορτάζοντας πέντε δεκαετίες στο χώρο της μουσικής, μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι «Στου χρόνου τις καταπακτές»! Θα απολαύσουμε τραγούδια του Νότη Μαυρουδή από διαφορετικές εποχές, με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα, ψιθύρους και σκιρτήματα. Συνοδοιπόροι του Νότη Μαυρουδή στην κιθάρα είναι η Μόρφω Τσαϊρέλη και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος στο τραγούδι, ο Γιώργος Τοσικιάν στην κιθάρα και ο Μάνος Αβαράκης στις φυσαρμόνικες-πνευστά. Αναζητώντας την επικοινωνία μέσα από τραγούδια που σημάδεψαν διαχρονικά την ευαισθησία μας … μέσα στις καταπακτές του χρόνου!
Νότης Μαυρουδής, κιθάρα
Μόρφω Τσαϊρέλη, τραγούδι
Χρήστος Κωνσταντόπουλος, τραγούδι
Γιώργος Τοσικιάν, κιθάρα
Μάνος Αβαράκης, φυσαρμόνικες-πνευστά
Νότης Μαυρουδής, συνθέτης – κιθαρίστας
Επί πέντε δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής (γ.1945), παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει μια δυναμική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά δρώμενα της χώρας μας. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1965 τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Tραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το Α’ βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, ενώ το 1990 βραβεύεται στο διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.
Η παρουσία του στο χώρο της μουσικής υπήρξε αδιάλειπτη μέχρι και σήμερα, με συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παράλληλα, ξεκίνησε το διδακτικό έργο του το 1969 στη Μουσική Ακαδημία του Δήμου Μιλάνου και συνεχίζει ανελλιπώς από το 1975 στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα). Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ. Από το 1983 έως το 1987 υπήρξε εκδότης και διευθυντής του μοναδικού τότε περιοδικού κιθάρας, του TaR, και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες με παγκόσμιας φήμης κιθαριστές.
Η πλούσια δισκογραφία του (30 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα, ντουέτα, καθώς και συνθέσεις του (τραγούδια) με δημοφιλείς τραγουδιστές. Από το 2000 ξεκίνησε τη δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους. Το 2005 και 2006, του απονέμεται το βραβείο «Αρίων» στο αφιέρωμα αυτής της σειράς με μουσική για κινηματογράφο και σε διασκευές σε τραγούδια Τσιτσάνη – Βαμβακάρη αντίστοιχα.
Από το 2002 ως το 2006 ίδρυσε και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού Label “Corifeo” της εταιρίας Eros music που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους μουσικούς δρόμους. Από το 2007 είναι υπεύθυνος της μουσικής που μεταδίδεται στο Μετρό Αττικής. Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ. Νεφέλη, 2008).
Από τον Οκτώβριο του 2006, επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το διαδικτυακό TaR radio, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.tar-radio.com.
Μόρφω Τσαϊρέλη, φωνή
Γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να τραγουδάει την άνοιξη του 1992 κοντά στην αδερφή της Νίκη Τσαϊρέλη και τα αδέρφια Δημήτρη και Βασίλη Πρατσινάκη. Λίγο αργότερα κατεβαίνει στην Αθήνα κοντά στον Κώστα Καλδάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Ηλία Λιούγκο και τον Κώστα Παυλίδη. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με σημαντικούς νέους συνθέτες και τραγουδιστές της νέας μουσικής σκηνής, όπως τους Γιώργο Ανδρέου, Χρήστο Τσιαμούλη, Στέλιο Βαμβακάρη, Ηρακλή Βαβάτσικα, Παντελή Θαλασσινό, καθώς και με σπουδαίους τραγουδιστές, όπως τους Δημήτρη Μητροπάνο, Κώστα Μακεδόνα, Γιάννη Κότσιρα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μελίνα Κανά, Δημήτρη Κοντογιάννη, Νίκο Κουρουπάκη, Αναστασία Μουτσάτσου κ.α. Έχει κάνει μαθήματα φωνητικής με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και την Άννα Διαμαντοπούλου.
Δισκογραφικά συμμετείχε στην «Μικρή Πατρίδα» των Γιώργου Ανδρέου και Παρασκευά Καρασούλου, στις «Κωμοπόλεις» των Ηλία Λιούγκου και Ζωής Παναγιωτοπούλου, στο «Μεγάλο Ψέμα» του Γιώργου Σταυριανού, στο δίσκο του Σύριου συνθέτη που ζει στην Ελλάδα Ziant Rampant, με τίτλο «MAWJET TARAB», καθώς και δίσκους με συλλογές από λαϊκά τραγούδια. Τον Απρίλιο του 1999 κυκλοφόρησε η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Πες μου ψυχή» σε τραγούδια των Κώστα Καλδάρα και Ηρακλή Βαβάτσικα. Το Δεκέμβριο του 2002 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Για φωνή και ακκορντεόν» με τη σύμπραξη του Ηρακλή Βαβάτσικα, σ’ ένα ρεπερτόριο ελληνικών και ξένων τραγουδιών, σπουδαίων παλιών και νέων συνθετών, ενορχηστρωμένα από τον Βαβάτσικα για ακκορντεόν και φωνή. Από τον Οκτώβριο του 2004 συνεργάζεται στενά με δύο σπουδαίους κιθαρίστες και συνθέτες, το Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη, με συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε δε στον πολυσυμμετοχικό δίσκο του Νότη Μαυρουδή, σε στίχους Ηλία Κατσούλη, με τίτλο «Carte Postale», που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2006. Τον Μάρτιο του 2008 κυκλοφόρησε ο δίσκος της «Επειδή είσαι εσύ» σε στίχους και μουσική Τάσου Ποταμιάνου.
Χρήστος Κωνσταντόπουλος, φωνή
O Χρήστος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1985. Σπούδασε στην σχολή Οικονομίας & Διοίκησης Μεσολογγίου. Έχει διδαχθεί παραδοσιακό & σύγχρονο χορό. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής, κλασικής κιθάρας και θεωρία της μουσικής στο ωδείο »Paganini» της Πάτρας. Το 2005 και το 2006 είχε δύο συμμετοχές στις θεατρικές παραστάσεις »Το Παράπονο Του Νεκροθάπτου» σε σκηνοθεσία Διονύση Βούλτσου και »Η Γυναίκα Της Πάτρας» σε σκηνοθεσία Περικλή Βασιλόπουλου με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Ιγγλέση. Και στις δύο παραστάσεις ερμήνευσε τα τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Δίπλα, στην πρώτη παράσταση σε ποίηση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και στη δεύτερη σε στίχους της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου. Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής και μουσικής εξερεύνησης στο Πυθαγόρειο Ωδείο Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού τραγουδιού με την υψίφωνο Δέσποινα Κάτσαρη.
Την περίοδο 2005 με 2008 εμφανίζεται επαγγελματικά ως τραγουδιστής και συνεργάζεται με σημαντικούς καλλιτέχνες σε διάφορες μουσικές σκηνές της Πάτρας όπως το Χάραμα, η Αίγλη, η Ποικίλη Στοά κ.α. Έχει παρακολουθήσει διετές σεμινάριο φωνητικής και μουσικής εξερεύνησης με καθηγητές την Αναστασία Μουτσάτσου, την Ελένη Πέτα & τον Παναγιώτη Μάργαρη, πραγματοποιώντας συναυλίες-αφιερώματα στους Λ. Μαχαιρίτσα, Θ. Μικρούτσικο και Ν. Μαυρουδή.
Το 2010 συνεργάζεται με τον μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή και μαζί με τον κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη πραγματοποιούν δύο εμφανίσεις σε μια παράσταση με τίτλο »Ποτάμι ο Καιρός» σε μια αναδρομή στα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή. Συνεχίζει να παρουσιάζει την παράσταση »Ποτάμι ο Καιρός» με το Νότη Μαυρουδή και τον κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους της Αθήνας, όπως Athenaeum, Ιανός, Μουσείο Μπενάκη, Half Note κ.α. Επίσης, συνεργάστηκε με το συνθέτη Γιάννη Σπανό. Το 2011 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην δισκογραφία στο δίσκο »Στου χρόνου τις καταπακτές» του Νότη Μαυρουδή, ερμηνεύοντας τέσσερα τραγούδια σε στίχους Χ. Γ .Παπαδόπουλου, Α. Δασκαλόπουλου και Μ. Φασουλάκη.
Γιώργος Τοσικιάν, κιθάρα
Ο Γιώργος Τοσικιάν γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε κιθάρα με τον Ιάκωβο Κολανιάν, στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια με τους M. Barrueco, R. Dyens, O. Ghiglia, E. Ασημακόπουλο και Γ. Χατζηνίκο. Πήρε το δίπλωμά του το 2004 με βαθμό Άριστα Παμψηφεί. Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έλαβε τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δ. Φάμπας».
Έχει δώσει ρεσιτάλ σε αίθουσες συναυλιών της Αθήνας (Αthenaeum, Φ. Νάκας, Παρνασσός, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων) και έχει πάρει μέρος σε σημαντικές διοργανώσεις (Οι νέοι για τους νέους, Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, Διεθνές Φεστιβάλ Πετρούπολης, Πανελλήνιο Σεμινάριο Κιθάρας Πάτρας, Φεστιβάλ Σύμης κ.α.). Συνεργάζεται με το Instituto Cervantes, καθώς και με νέους Έλληνες συνθέτες (Γ. Βαρσαμάκης, Β. Λεγάκη κ.α.). Είναι καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Ωδείο «Σύγχρονη Μουσική Παιδεία». Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά του, με τίτλο «Guitar Music by Greek Composers».
Μάνος Αβαράκης, φυσαρμόνικες – φλογέρες
Ο Μάνος Αβαράκης έχει υπηρετήσει, ως μουσικός, το νέο ελληνικό αστικό τραγούδι από το 1973, αρχής γενομένης από τα ορχηστρικά σύνολα του Χρήστου Λεοντή και του αειμνήστου Νίκου Ξυλούρη. Από τότε, επίμονα και σταθερά, χρησιμοποιώντας τη φυσαρμόνικα -κατά κύριο λόγο, αλλά και τη φλογέρα- μ’ έναν τρόπο εντελώς καινοτόμο για την εποχή, παίζοντας δηλαδή τα μέρη της όχι ως συνοδευτικά, αλλά ως σολιστικά, τη μεταμόρφωσε από όργανο «φόντου» σε όργανο «πρώτου πλάνου», από όργανο συνοδείας σε όργανο με πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όπως και άλλοι μουσικοί-σολίστ, ο Μάνος Αβαράκης είχε την επιθυμία να δημιουργήσει τα δικά του τραγούδια, να συνθέσει το δικό του μέλος. Χρειάστηκαν δεκαετίες μουσικής εμπειρίας προτού η επιθυμία του αυτή έρθει στο φως. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η σύνθεση μέλους σε στίχους Ελλήνων ποιητών. Άρχισε από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και συνέχισε με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιώργο Σεφέρη και άλλους. Δείγματα αυτής της δουλειάς του παρουσίασε, με τον τίτλο «Εικόνες μουσικής… σε ηχοχρωμάτων τόπους», τα οποία πλαισιώνει με λυρικές μελωδίες από ποικίλες μουσικές παραδόσεις, αφενός γιατί αυτές συνετέλεσαν στον σχηματισμό της μουσικής του προσωπικότητας, αφετέρου γιατί θέλει να δοκιμάσει δίπλα τους την αντοχή των δικών του.
Ο Μάνος Αβαράκης, έχει συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Στα χέρια του η φυσαρμόνικα και το φλάουτο συν-έγραψαν μερικές από τις λαμπρότερες σελίδες του ελληνικού τραγουδιού.