ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

Στην σκηνή του Μεγάρου Γκύζη ξετυλίγεται στις 7/8 η μουσική παράσταση “Ο γύρος του κόσμου σε … οκτάβες” με την Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή, δύο ταλαντούχες κοπέλες με ξεχωριστό «μέταλλο» φωνής η καθεμία, που τραγουδούν με τις αιθέριες φωνές τους, είτε σόλο είτε ντουέτο, αλλά και παίζουν πιάνο και κιθάρα. Τραγουδούν σε 20 γλώσσες και διαλέκτους από γκόσπελ, μπλουζ και fados έως τσιγγάνικα, παραδοσιακά ελληνόφωνα της Κ. Ιταλίας αλλά και Χατζιδάκι και Τσιτσάνη.

Ελένη Βουγιουκλή, φωνή – πιάνο
Σουζάνα Βουγιουκλή, φωνή – κιθάρα – πιάνο

Πολύγλωσσα μελωδικά ταξίδια από τις «πλανεύτρες» Βουγιουκλή
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο, και το 1997 έδωσαν τη πρώτη τους συναυλία ως «Βόρειο Σέλας» με ρεπερτόριο από τραγούδια a cappella, χωρίς όργανα, βασισμένα μόνο στην φωνή. Ένας επιπλέον λόγος για την προτίμησή τους αυτή στο a cappella είναι και το γεγονός ότι τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά-αφηγηματικά και συνεπώς τους ταιριάζει περισσότερο ο συγκεκριμένος τρόπος. Φυσικά ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα τραγουδάνε στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά. Είναι δύο ταλαντούχες κοπέλες με ξεχωριστό «μέταλλο» φωνής η καθεμία. Είτε σόλο είτε ντουέτο, με τις αιθέριες φωνές τους, με υπαινικτικές θεατρικές «μεταμορφώσεις», όχι μόνο τραγουδούν αλλά και παίζουν πιάνο ή κιθάρα.

Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικα fados, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, βουλγάρικα, αρμένικα, σεφαραδείτικα και πομάκικα. Τραγούδια του έρωτα, της φύσης, του ξεριζωμού, μοιρολόγια, νανουρίσματα. γκόσπελ, μπλουζ, φάδος, τσιγγάνικα έως Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Κυπουργό, Χάλαρη. Συνολικά τραγουδάνε σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά. Όλα τα τραγούδια τους ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητά τους και την αντοχή τους στο χώρο και στο χρόνο και τα δουλεύουν πολύ καιρό πριν να τα παρουσιάσουν, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράγματα που δεν φαίνονται στα πρώτα ακούσματα.

Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, όπως με την Μαρία Φαραντούρη και τους ABATON στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Έλλη Πασπαλά, τον David Lynch, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Αργύρη Μπακιρτζή με τους Χειμερινούς Κολυμβητές και πολλές φορές με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Γ. Καζαντζή, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη, την Βούλα Σαββίδη και τον Βασίλη Λέκκα.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή εμφανίζονταν στην Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια σε μια παράσταση για συνειδητοποιημένους θεατές με τίτλο «Μάγισσες στο Ρουφ» (2007-2008) και «Οι κυρίες τραγουδούν … και μπλουζ» (2008-2009) στο μουσικό βαγόνι Orient Express της αμαξοστοιχίας – θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ» της Τατιάνας Λύγαρη.

Ελένη Βουγιουκλή, φωνή – πιάνο
Η Ελένη Βουγιουκλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας. Έχει σπουδές στο πιάνο (από πέντε ετών), στα ανώτερα θεωρητικά και την μονωδία, την Βυζαντινή Μουσική, καθώς και στο τζαζ τραγούδι και τα θεωρητικά. Ξεκίνησε με δημοτικό τραγούδι από οκτώ χρονών, με επίσημη πρώτη στις Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης με το Πολιτιστικό Κέντρο Θράκης.

Έχει διακριθεί στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, με το Α΄ Βραβείο στο τραγούδι a cappella.

Έχει δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Η.Π.Α, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία κ.α. Ως μέλος παραδοσιακών συγκροτημάτων έχει πολλές εμφανίσεις και καταγραφές σε CD με τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη κι άλλες περιοχές.

Ασχολείται με τον κλασικό και παραδοσιακό χορό, καθώς και με την έρευνα στο θέατρο-performing. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, λίγα ρωσικά και ιταλικά.

Σουζάνα Βουγιουκλή, φωνή – κιθάρα – πιάνο
Η Σουζάνα Βουγιουκλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, όπου οι γονείς της είναι Καθηγητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών (κατεύθυνση Καθαρά Μαθηματικά) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδές στο πιάνο (από πέντε ετών), στην κιθάρα, στα ανώτερα θεωρητικά και στη μονωδία, καθώς και στην τζαζ – τραγούδι και τα θεωρητικά. Ακόμη, ασχολείται και με την σύνθεση.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία κ.α. Στα ενδιαφέροντά της σημαντικό χώρο καταλαμβάνει ο χορός (κλασικός, παραδοσιακός και αφρο-τζαζ), καθώς και το θέατρο-performing. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, καθώς και λίγα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά. Η μελέτη της σχέσης μουσικής και μαθηματικών είναι ένα από τα πράγματα που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και μελλοντικός στόχος της είναι η περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

 

Αύγουστος 07 2009

Details

Date: Αύγουστος 7, 2009
Time: 9:00 μμ - 11:00 μμ
Cost: ΔΩΡΕΑΝ
Εκδήλωση Categories:

Venue

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ,