ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ «+KINISIS»
Το κουαρτέτο εγχόρδων “+KINISIS”, ένα από τα σπουδαιότερα Σύνολα Μουσικής Δωματίου, δημιουργήθηκε το 1998 υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς που έχουν διακριθεί τόσο ως σολίστ όσο και στο χώρο της μουσικής δωματίου. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα κλασικών συνθετών αλλά και νεότερων Ελλήνων συνθετών του 21 αιώνα (Περικλή Κούκου, Δημήτρη Γούζιου, Γιώργου Ρούσσου, Κώστα Γρηγορίου).
Οδυσσέας Κορέλης, α΄βιολί
Δημήτρης Αγγελίδης, β΄βιολί
Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα
Βαγγέλης Νίνα, βιολοντσέλο
Το κουαρτέτο πραγματοποιεί τακτικές συναυλίες στην Αθήνα και εμφανίζεται συχνά σε πόλεις της ελληνικής επαρχίας. Επίσης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συμβάλει στην προώθηση της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής δημιουργίας. Το κουαρτέτο έχει στο ενεργητικό του 14 έργα Ελλήνων συνθετών, από τα οποία τα περισσότερα είναι αφιερωμένα στο σύνολο και έχουν παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Μέρος αυτών των έργων έχει ηχογραφηθεί και κυκλοφορεί σε διάφορα CD.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Οδυσσέας Κορέλης, α’ βιολί
Γεννήθηκε στην Τασκένδη όπου άρχισε μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών. Στην Ελλάδα, συνέχισε τις σπουδές με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Τάτση Αποστολίδη, απ’ όπου και πήρε το Δίπλωμα του. Παράλληλα έλαβε μέρος σε Διεθνή Φεστιβάλ με υποτροφία από τα Μουσικά Νιάτα και έγινε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέχισε τις σπουδές στην Royal Academy of Music, London, όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολιού με τους Zakar Bron και Peter Carter, καθώς και μουσικής Δωματίου με το Amadeus String Quartet. Κατόπιν διαγωνισμού της Ακαδημίας έγινε μέλος του Los Angeles Philarmonic Institute. Είναι μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων από την ίδρυσή της και σε ηλικία 29 ετών γίνεται εξάρχων, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί ως σολίστ με μαέστρους όπως Μιλτιάδης Καρύδης, Άλκης Μπαλτάς, Μίλτος Λογιάδης και άλλοι. Έχει παρουσιάσει έργα σύγχρονων Ελλήνων Συνθετών σε πρώτη εκτέλεση. Το 1998 ιδρύει το Κουαρτέτο Εγχόρδων +KINISIS που εμφανίζεται συχνά στον Ελληνικό χώρο. Το ρεπερτόριο του συνόλου περιλαμβάνει αναμεταξύ άλλων και έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών, πολλά εκ των οποίων έχουν αφιερωθεί στο κουαρτέτο.
Δημήτρης Αγγελίδης, β’ βιολί
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Από πολύ μικρός έδειξε ιδιαίτερη κλίση στη μουσική. Άρχισε τη συστηματική μελέτη του βιολιού το 1984 στο Ωδείο «Ορφείον Αθηνών», στην τάξη της Νίνας Πατρικίδου. Το 1989 έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στον Πύργο Πλακεντίας στα πλαίσια των «Κρυσταλλείων». Από το 1990 ως το 1995 φοίτησε με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Τάτση Αποστολίδη, από όπου και πήρε το δίπλωμα του με Άριστα και τιμητική διάκριση παμψηφεί. Υπήρξε βοηθός concertino στις συναυλίες της «Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου» (1992), μέλος της «Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (1994), και concertino της «Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών» (1993-1995). Ερμήνευσε πολλά έργα Μουσικής Δωματίου σε διάφορες αίθουσες συναυλιών καθώς και σε ζωντανές εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος της Ε.Ρ.Τ. Το 1995 παρακολούθησε σεμινάρια βιολιού στη Βιέννη με καθηγητή τον Igor Oistrach. Το 1996 ερμήνευσε το concerto για βιολί του Π.Ι.Τσαΐκόφσκι με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Τάτση Αποστολίδη. Το 1997 απέσπασε το Γ βραβείο βιολιού στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Σολίστ, που διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Την ίδια εποχή ερμήνευσε το concerto του Β.Α.Μότσαρτ αρ. 216 σε Σολ Μείζονα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Συμεών Κόγκαν. Επί διετία ήταν ‘Primo di Secondi’ στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και concertino στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Από το 2001 είναι μόνιμο μέλος, στα πρώτα βιολιά, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία έξι ετών στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Παντελή Δεσποτίδη. Το 1997 πήρε δίπλωμα βιολιού με «άριστα παμψηφεί» και διάκριση. Το 2001 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή βιόλας του Αττικού Ωδείου στην τάξη του Πάρη Αναστασιάδη και πήρε το δίπλωμα του με «άριστα παμψηφεί» και διάκριση. Επίσης είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε από το 1995 ως έκτακτο μέλος στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στα β’ βιολιά, ενώ από το 2001 έγινε μόνιμος. Είναι μέλος του κουαρτέτου του Δήμου Αθηναίων, όπου παίζει βιόλα. Έχει παίξει σε πολλά σύνολα μουσικής δωματίου καθώς επίσης και σαν έκτακτος σε πολλές ορχήστρες όπως της ΕΛΣ, στην ΟΕΜ της ΕΡΤ κ.α.
Βαγγέλης Νίνα, βιολοντσέλο
Γεννήθηκε στα Τίρανα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο βιολοντσέλο σε ηλικία 7 ετών στο Μουσικό Σχολείο «Kongresi i Pёrmetit» (1968-1972), στο Σχολείο Τεχνών «Jordan Misja» (1972 1981) και Ινστιτούτο Ανώτερων Τεχνών (σήμερα Ακαδημία Καλών Τεχνών) των Τιράνων, από όπου πήρε δίπλωμα δεξιοτεχνίας με τον ανώτατο βαθμό, το 1986. Ανάμεσα στα βραβεία του περιλαμβάνονται : το δεύτερο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό νέων ταλέντων, το » encouraging prize » στον Εθνικό Διαγωνισμό βιολοντσέλου, το δεύτερο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Ερμηνείας Αλβανών Συνθετών και το πρώτο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου με το κουαρτέτο εγχόρδων της Όπερας, με το οποίο από το 1986 μέχρι και το 1991 πραγματοποίησε πολλές συναυλίες. Το 1990 υπήρξε πρώτο βιολοντσέλο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Ιδρύματος «Yehudi Menuhin». Έχει συμμετάσχει σε master-classes μουσικής δωματίου με τον Pierre Dervaux.
Από το 1986 έως το 1992 ήταν βοηθός εξάρχοντα στη Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας των Τιράνων και καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Ακαδημία Καλιών Τεχνών των Τιράνων. Από το 1992 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε αρχικά ως μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ. Τ. και ώς πρώτο βιολοντσέλο στις Ορχήστρες Μπαρόκ του «Athenaeum» και «Μαρσύας». Είναι επίσης μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων «+kinisis» (1998) και του «Piano Quartetto Anima» (2001). Από τον Ιανουάριο του 1993 είναι πρώτο βιολοντσέλο στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει δώσει πολλές συναυλίες με διαφορετικό ρεπερτόριο στην Ελλάδα, την Γιουγκοσλαβία, τον Καναδά, τις Η.Π.Α., την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αυστρία, την Γαλλία, την Αλβανία και την Γερμανία. Από το 1996 είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΩΝ
Γιώργος Ρούσσος
Ο Γιώργος Ρούσσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα, στο Ωδείο του διεθνούς καλλιτεχνικού οργανισμού Athenaeum. Είναι διπλωματούχος πιάνου (Α’ βραβείο) απ’ την τάξη της Σοφίας Ροσμαράκη, πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Fuga) και διπλωματούχος σύνθεσης (Α’ βραβείο) από την τάξη του Κώστα Βαρότση. Πέρα από προσωπικά recital, έχει συμμετάσχει σε σύνολα μουσικής δωματίου, σε piano duo κι έχει ιδιαιτέρως ασχοληθεί με τη συνοδεία τραγουδιού, σε ρεπερτόριο που εκτείνεται απ’ το baroque ως το έντεχνο ελληνικό τραγούδι (με έμφαση στο έργο των Μ. Χατζιδάκι & Μ. Θεοδωράκη).
Έχει εμφανιστεί σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα), αλλά και στο εξωτερικό (New York, Luxembourg). Παράλληλα, διδάσκει μουσική στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς και πιάνο – θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο παράρτημα Θήρας.
Κωνσταντίνος Γρηγορίου
Ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στη Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος κιθάρας, πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα), τάξη Γιώργου Μηνά, και συνεχίζει τις σπουδές του, ως τελειόφοιτος, μελετώντας σύνθεση στην τάξη του συνθέτη και καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Ωδείου, Περικλή Κούκου. Παρακολούθησε σεμινάρια Σύγχρονης Σημειογραφίας, Ρυθμού, Ακουστικής και Ανάλυσης καθώς και Αισθητικής της Μουσικής με καθηγητή τον συνθέτη Γιώργο Μηνά.
Έχει εμφανιστεί σε συναυλιακούς χώρους τόσο με προσωπικά ρεσιτάλ κιθάρας, όσο και συμμετέχοντας σε σύνολα μουσικής δωματίου αλλά και χορωδίες, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο κοινό στην Ελλάδα, αλλά και στη Ρωσία. Τον Απρίλιο 2008 παρουσιάστηκε από την Ορχήστρα Πατρών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το έργο του “Andante for string orchestra”, στα πλαίσια του τέταρτου κύκλου των εκδηλώσεων “Ελληνικές Μουσικές Γιορτές”, που διοργανώνονται από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ακαδημία Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ασχολείται με την εύρεση και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και την διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων κλασικής μουσικής. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 είναι Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Θήρας, όπου και διδάσκει κιθάρα, υποχρεωτικά και Ανώτερα Θεωρητικά.