ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
«Σύγχρονες Εικόνες από την Σαντορίνη»
Την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2008, στις 9 το βράδυ, ξεκινά το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008 με τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής πέντε σύγχρονων καλλιτεχνών, που καταθέτουν την εικαστική τους ματιά συμμετέχοντας με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες και ακουαρέλλες.
Χρύσα Αρώνη
Φωτεινή Καφίδα-Τέρρα
Στάθης Κουκόπουλος
Γιάννης Πετρής
Αφροδίτη Σεζένια
ΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΑΡΩΝΗ (1971)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1994-1999), απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα το 1999 από το εργαστήριο του καθηγητή Χρόνη Μπότσογλου. Έχει παρουσιάσει την πρώτη της ατομική έκθεση τον Μάϊο του 2003 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με τίτλο “18 aκουαρέλες και άλλα”. Παρουσίασε 20 περίπου ακουαρέλες με θέμα το “Ελληνικό τοπίο”, καθώς και ελαιογραφίες που αναφέρονται στη σχέση της ανθρώπινης φιγούρας και του εξωτερικού κόσμου, σε μία προσπάθεια για ενοποίηση του εξωτερικού χώρου με το «εσωτερικό» τοπίο του ανθρώπου.
Συμμετείχε επίσης το 2005 στην έκθεση της ιδιωτικής συλλογής του Μελέτη Φικιώρη στην Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Σπάρτης.
Τον Οκτώβριο 2008 θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη ατομική της έκθεση στην “Γκαλερί της Έρσης” στην Αθήνα.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΦΙΔΑ-ΤΕΡΡΑ (1969)
Τη πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Αθήνα πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο 2008 η Φωτεινή Καφίδα-Τέρρα με μια θεματική ενότητα με τίτλο «Υλñεν», που σημαίνει «με δέντρα» ή «δασωμένο» (λέξη που αναγράφεται στο βιβλίο του Ησίοδου «Ήοίαι» ή «Κατάλογος Γυναικών»). Το θέμα αντλεί μορφές του τοπίου του βουνού και του δάσους, εμπνευσμένες από περιοχές του Πηλίου και του αυστριακού Τυρόλ.
Η Φωτεινή Καφίδα-Τέρρα γεννήθηκε στο Βόλο τον Δεκέμβριο του 1969. Το 1988, έκανε τα πρώτα της βήματα, αφού πρώτα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου, απεικονίζοντας στη ζωγραφική επιφάνεια έργα φτιαγμένα με χρωματικές κηλίδες, απροσδιορίστου θέματος κάποιες φορές. Τα έργα αυτά μεταφέρουν τις πρωταρχικές παιδικές της εμπειρίες από την εξοχή. Αριστούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθηνών το 1998, η Φωτεινή Καφίδα-Τέρρα σπούδασε Ζωγραφική κοντά στον Νίκο Κεσσανλή (1990-1994) και στον Χρόνη Μπότσογλου (1994-1998), ενώ παρακολούθησε μαθήματα στο εργαστήρι ψηφιδωτού της ΑΣΚΤ κοντά στον Γιάννη Βαλαβανίδη (1995-1998).
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της δουλειάς της είναι η απλότητα με την οποία παρουσιάζεται το έργο, μία απλότητα που στηρίζεται στη δυναμική των χρωμάτων και των αντιθέσεων που αυτά δημιουργούν, μαζί με τις σχέσεις των γραμμών και των όγκων στα επίπεδα των τοπίων της.
Η Φωτεινή Καφίδα-Τέρρα είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βουλγαρία). Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, με κυριότερη τη συλλογή «Φρισύρα».
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ (1968)
Γεννήθηκε στη Χαιρώνεια το 1968.
Εκανε ελεύθερες σπουδές και μελέτησε τους μεγάλους δασκάλους κλασικούς και μοντέρνους.
΄Εργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΗΣ (1973)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Μεσολόγγι. Σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου και σκηνογραφία με καθηγητή τον Γιώργο Ζιάκα, στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από το 1990 έως το 1997, απ’ όπου και αποφοίτησε με τον βαθμό άριστα 29/30. Το 1995 φοίτησε ζωγραφική και γλυπτική στο εργαστήριο του Sebastian Santos, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Σεβίλλης στην Ισπανία (Facultad de Bellas Artes de Sevilla), με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., στα πλαίσια του προγράμματος “ERASMUS”. Την ίδια περίοδο, παρουσίασε την ατομική έκθεση με τίτλο “Coches en movimiento”, στην “Pabellon de Uruguae” της Σεβίλλης. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων, “Heineken Art” (1993 και 1994, Αθήνα), “Το μοναστήρι της Καισαριανής” (1994, Aθήνα), Ομαδική σπουδαστών της Α.Σ.Κ.Τ. στο κτίριο Πουλόπουλου (Δήμος Αθηναίων, 1996), “Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας” (1998, Εθνική Πινακοθήκη), “Διαγωνισμός Παραδοσιακού Παιχνιδιού” (2002, Σύγχρονη Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση, Θεσσαλονίκη), “Cheap Art” (2007, Αθήνα).
Από το 1995 εώς το 1999, εργάστηκε ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος με το Θεατρικό Οργανισμό “ΣΤΙΓΜΗ”, σε έργα σύγχρονων Γερμανών και Δανών συγγραφέων, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα-σκηνογράφο Κέλλυ Βρεττού και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Αναστασάκη. Συνεργάστηκε επίσης ως σκηνογράφος για παραστάσεις με σκηνοθέτες, όπως ο Γιάννης Ρήγας (Θεατρικός Οργανισμός “ΕΣΤΙΑ”, Α.Σ.Κ.Τ., 1994), Γιάννης Κακλέας (Τεχνοχώρος, 1997), Έρση Βασιλικιώτη (Θέατρο των Καιρών, 1998), Κώστας Χατζημιχαηλίδης και Μαντώ Αρβανίτη, για ταινίες μικρού μήκους (Φεστιβάλ Δράμας, 1998 και 2002) και ως ζωγράφος, με τον Γιώργο Ζιάκα (Φούρνος, 1994 και “Θεσσαλικό Θέατρο”, 1995 ) και Νίκο Μαστοράκη (Θέατρο Μπέτυ Αρβανίτη, υπόγειο, 1996). Από το 2000 εώς και το 2002, εργάστηκε στο κομμάτι Σχεδιασμού και Υλοποίησης Ιδέας στα Νέα Μέσα και σε εφαρμογές στο Διαδύκτιο ( “OPTICOM, New Media Agency”). Το 2002 έλαβε έπαινο για το ζωγραφικό του έργο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό του Ιδρύματος “Γιάννη Σπυρόπουλου”. Από το 2003 και ύστερα, έχει συνεργαστεί με το σκηνοθέτη Νίκο Περάκη σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές ως ζωγράφος, καθώς επίσης, από την ίδια περίοδο εργάζεται παράλληλα ως εκπαιδευτικός στη Β’θμια Εκπαίδευση, καθώς και ως εισηγητής τμήματος Ζωγραφικής στη Ν.Ε.Λ.Ε. του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΕΖΕΝΙΑ (1978)
Γεννήθηκε στην Νέα Υορκη των ΗΠΑ το 1978. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Δ. Σακελλίων. Αποφοίτησε το 2004. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έργα της υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Χίου, στην Α.Σ.Κ.Τ., στο Δήμο Περάματος, στη μόνιμη συλλογή της Διεξόδου (Κέντρο Λόγου και Τέχνης, Ιερά Πόλη Μεσολογγίου), στη συλλογή Φικιώρη, συλλογή Παληού, και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.