Trouble in Tahiti

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Trouble in Tahiti

H ομάδα όπερας «Τhe Medium Project»

15 Οκτωβρίου 2016 – Μέγαρο Γκύζη (20:00)

Η ομάδα όπερας «The Medium Project» είναι μια νέα ομάδα καλλιτεχνών που ιδρύθηκε το 2013 ύστερα από πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδος Ράιας Τσακηρίδη. Η πρώτη της  παραγωγή, η παρουσίαση του αριστουργήματος του ΤζιανΚάρλο Μενότι «Το Μέντιουμ», απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από τους κριτικούς  όσο και από το κοινό, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Το «Trouble in Tahiti» του Leonard Bernstein παρουσιάζει μια ημέρα από τη ζωή ενός ζευγαριού, ομόχρονης με την περίοδο γραφής του, κάπου στις αρχές του 1950. Το κεντρικό ζευγάρι πλαισιώνει ένα φωνητικό τρίο, που, ως χορός, σχολιάζει τη ματαιότητα του «Αμερικάνικου Ονείρου». Η διαδρομή αυτής της ημέρας κατακερματίζεται σε επτά σκηνές που καθορίζουν τη δράση.

Η δραματουργία του κειμένου ασχολείται με τη βαρύτητα των προσωπικών σχέσεων, το κυνήγι της ευτυχίας, και την αδυναμία της ουσιαστικής διαπροσωπικής επικοινωνίας που παρουσιάζονται ως προβληματικές ανεξαρτήτως χρόνου, χώρου, φύλου και καταγωγής. Οι σχέσεις των δύο φύλων και οι συνήθειες της καθημερινότητας εξετάζονται στο μικροσκόπιο.

Η μουσική της εν λόγω όπερας ακολουθεί μια ηχητική γραφή που αγγίζει το κλασικό αμερικάνικο μιούζικαλ της δεκατίας του 1950 με άμεση, λιτή και καθαρή γραφή υπό τους ήχους της μουσικής jazz.

 

 

«Trouble in Tahiti» του Leonard Bernstein:

«What makes this emptiness? Can’t we find the way back to the garden were we began?»

 

Το «Trouble in Tahiti» είναι μια μονόπρακτη όπερα σε επτά σκηνές που συνέθεσε ο Leonard Bernstein, σε λιμπρέτο του ιδίου. Αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην οποία ο Bernstein έγραψε και το λιμπρέτο και τη μουσική.

Το έργο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1952 στο Festival of the Creative Arts, στο οποίο είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Bernstein, στην πόλη Waltham των ΗΠΑ, σε ένα κοινό 3000 θεατών. Η αποδοχή και η επιτυχία του έργου ήταν τεράστια και αμέσως, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η όπερα παρουσιάστηκε στην τηλεόραση μέσω του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εκπομπής «NBC Opera Theatre». Ακολούθησαν στη συνέχεια, πάμπολλες παρουσιάσεις του έργου όχι μόνο στην Αμερική αλλά και διεθνώς, από όλους τους κορυφαίους καλλιτεχνικούς οργανισμούς λυρικού θεάτρου,

Το «Trouble in Tahiti» αποτελεί μια ισχυρή απομυθοποίηση του «Αμερικάνικου Ονείρου» και της ζωής στα προάστια. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα καίριο ψυχογράφημα των ανθρώπινων σχέσεων και των προβλημάτων τους. Αν και ο τίτλος αναφέρεται σε μια κινηματογραφική ταινία που οι χαρακτήρες της όπερας Sam και Dinah παρακολουθούν, ο τίτλος παραπέμπει και στην επίπλαστη «φέτα ζωής» που παρουσιάζεται στο δραματικό κείμενο. Όλα πρέπει να είναι όπως στην Ταϊτή, να παραπέμπουν σε μια «φωτεινή» διαβίωση σε ένα αμερικάνικο προάστιο της δεκαετίας του 1950 ή στον «ηλιόλουστο» τροπικό παράδεισο της Ταϊτής, με φιλικούς γείτονες και παιδικές χαρές για τα παιδιά. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα στον «παράδεισο». Πραγματικό και ουσιαστικό.

Το έργο παρακολουθεί μια ημέρα από τη ζωή ενός από αυτά τα απεγνωσμένα και δυστυχή ζευγάρια, που αν και παντρεμένα από αγάπη, έχουν καταλήξει μοναχικά. Άνθρωποι που ψάχνουν εναγωνίως την αγάπη και που αδυνατούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά∙ που εφευρίσκουν τρόπους επικοινωνίας οι οποίοι όμως οδηγούν σε ακόμη περισσότερα αδιέξοδα. Και όλα αυτά με φόντο ένα ειδυλλιακό περιβάλλον κατ’ επίφασιν ευημερίας και κατάφωρης επιφανειακής ευτυχίας.

Από την πλευρά της σύνθεσης ο Bernstein, αξιοποιεί όλα τα μουσικά στιλ που τον έκαναν διεθνώς γνωστό. Ήχοι νοσταλγικής μελαγχολίας, δημοφιλέστατες άριες, jazz ήχοι, εμβόλιμα ραδιοφωνικά σποτ, μουσικές που φέρνουν στη μνήμη μια άλλη εποχή σε συνδυασμό με τη χρήση της καθομιλουμένης, του καθημερινού λόγου.

Η διάρκεια του έργου είναι περίπου μία ώρα.

 

Συνεργάτες Διανομή

Συνεργάτες

Σκηνοθεσία:                   Ράια Τσακηρίδη

Μουσική διεύθυνση:        Ανδρέας Τσελίκας

Σκηνικά – κοστούμια:      Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί:                       Εβίνα Βασιλακοπούλου

Οδηγός Σκηνής:              Λητώ Μεσσήνη

Βοηθός Σκηνοθέτη:         Δήμητρα-Σταυρούλα Κατοπόδη

Χρήστης Υπερτίτλων:      Μάρθα Σωτηρίου

Φωτογραφίες – video:      Πάτροκλος Σκαφίδας

Διεύθυνση Παραγωγής:  Παναγιώτης Μπουμπουράκας

Πιανίστας:                      Δημήτρης Μαρίνος

 

«Trouble in Tahiti»

Libretto:                        Leonard Bernstein

Μουσική σύνθεση:         Leonard Bernstein

 

Διανομή

Sam, επιχειρηματίας:      Μιχάλης Ψύρρας

Dinah, γυναίκα του:         Ιρένα Αθανασίου

1η φωνή τρίο:                 Αντωνία Δεσπούλη

2η φωνή τρίο:                 Άρης Προσπαθόπουλος

3η φωνή τρίο:                 Νίκος Ζάζιαρης

(Συνδιοργάνωση: Δήμος Θήρας)

Είσοδος: ελεύθερη

Οκτώβριος 15 2016

Details

Date: Οκτώβριος 15, 2016
Time: 9:00 μμ - 11:00 μμ
Cost: ΔΩΡΕΑΝ
Εκδήλωση Categories: ,

Venue

GYZI MEGARON CULTURAL CENTRE

FIRA
SANTORINI - GREECE,

+ Χάρτης Google