TRIO HELLENIQUE

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

TRIO HELLENIQUE

Γαλλική φινέτσα από το “Trio Hellenique”

Το «Trio Hellenique», το διακεκριμένο μουσικό τρίο με τις ελληνικές ρίζες και τη γαλλική μουσική κουλτούρα, εμφανίζεται στο Μέγαρο Γκύζη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008, στα Φηρά Σαντορίνης. Η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου, η βιολονίστα Αλίς Ερτέ και η βιολοντσελίστα Μαριάννα Νομίδου ερμηνεύουν έργα Mendelssohn και Chausson.

click για αφίσα συναυλίας

Η κοινή αγάπη για τη μουσική δωματίου και το ρεπερτόριο των κλασικών του 18ου αιώνα είναι τα στοιχεία που συνδέουν και εμπνέουν εδώ και κάποια χρόνια το σύνολο Trio Hellenique. Ενα «Ελληνικό Τρίο», αποτελούμενο από δύο Ελληνίδες γαλλοθρεμμένες μουσικούς, την πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου και την βιολοντσελίστα Μαριάννα Νομίδου και μία αυτόχθονα Γαλλίδα συνάδελφό τους, μέλος πια της οικογένειάς τους, την βιολονίστα Αλίς Ερτέ, που πήρε τη θέση του Σωτήρη Κυριαζόπουλου στην αρχική σύνθεση του συνόλου. Το Trio Hellenique αποτυπώνει τον αέρα της γαλλικής μουσικής κουλτούρας και την ερμηνευτική του φινέτσα στο ρεσιτάλ μουσικής δωματίου της 5ης Αυγούστου 2008, που θα δοθεί στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Συναυλιών του Μεγάρου Γκύζη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008.

 “Trio Hellenique”
Αλεξάνδρα Νομίδου,
πιάνο
Alice Erté, βιολί
Μαριάννα Νομίδου, βιολοντσέλο

Το Trio Hellénique («Ελληνικό Τρίο») συγκροτήθηκε αρχικά από τις αδελφές Αλεξάνδρα και Μαριάννα Νομίδου και τον βιολονίστα Σωτήρη Κυριαζόπουλο. Οι τρεις μουσικοί ήταν εγκατεστημένοι στο Παρίσι για ανώτερες σπουδές και η αγάπη τους για τη μουσική δωματίου τους ώθησε στη δημιουργία του συνόλου. Από το 2001 βιολονίστα του τρίο είναι η Alice Erté (Αλίς Ερτέ), μέλος επίσης της οικογένειας Νομίδου.

Το ρεπερτόριό τους, ευρύ και ποικίλο, εκτείνεται από τους κλασικούς του 18ου αιώνα μέχρι τους σύγχρονους συνθέτες. Έχουν εμφανιστεί στη Γαλλία (αίθουσα συναυλιών του Châtelet – Παρίσι, Φεστιβάλ de l’Essonne – Νίκαια, Festival de Villefranche), την Βραζιλία και την Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σαντορίνη, κ.α.), όπου με μεγάλο ενθουσιασμό το κοινό και ο τύπος υποδέχθηκαν το Τρίο στίς διάφορες εμφανίσεις του. Το Trio Hellénique εχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα με την συμμετοχή του στις μουσικές εκδηλώσεις του Μεσογειακού Πανεπιστημιακού Κέντρου της Νίκαιας, όπως και στις «Helléniades 2004» στην Λωζάννη.

Αλεξάνδρα Νομίδου, πιάνο
Η Αλεξάνδρα Νομίδου, εκλεκτή σύγχρονη Αθηναία πιανίστα με διεθνή σταδιοδρομία, άρχισε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία έξι ετών στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε με α΄ βραβείο παμψηφεί στο πιάνο και την μουσική δωματίου. Στη συνέχεια, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, εγκαταστάθηκε

στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στους καθηγητές Pierre Sancan (Πιερ Σανκάν) και τον Pierre Fiquet. Kατόπιν φοίτησε στο Conservatoire Europeen de Musique de Paris, στην τάξη της Yvonne Lefebure (Υβόν Λεφεμπύρ), όπου και της απενεμήθη το Diplome Europeen CEMP).

Παρακολούθησε επίσης το 1982 και 1983 ανώτερα μαθήματα με τον Yevgueni Malinine (Γεβγκένι Μαλινίν) και την Aline Fidler (Αλίν Φίντλερ). Με υποτροφία του φημισμένου Tanglewood Music Center πήγε το 1985 στις ΗΠΑ και παρακολούθησε ανώτερα μαθήματα πιάνου και μουσικής δωματίου με τους Leon Fleisher (Λέον Φλάισερ) και Peter Serkin. Αμέσως μετά, πολύ νέα, άρχισε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία με εμφανίσεις στη Γαλλία (Salle Gaveau, Radio France, Festival de Paris, Festival d’ Automme, Menton, Lyon, Brive, κ.λπ.), Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Τουρκία, Βραζιλία και ΗΠΑ. Έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου της Νορβηγίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών (ΚΟΑ) και Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) επανειλημμένα, καθώς και με Συγκροτήματα μουσικής δωματίου (ιδίως με το γαλλικό κουαρτέτο Via Nova).

Έχει πάρει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Γαλλία και την Ελλάδα. Το 1992 εμφανίστηκε και στο θέατρο, υποδυόμενη τη μεγάλη πιανίστα Κλάρα Σούμαν στο έργο «Robert et Clara Schumann» που παίχτηκε με επιτυχία σε Θέατρα της Γαλλίας.

Έχει ηχογραφήσει 2 δίσκους (ΕΜΙ), τον ένα με τα έργα του Ρ. Σούμαν «Davidsbundlertaenze» και «Kinderszenen» (1986) και τον άλλο με βαλς των Μπραμς, Σούμπερτ και Ραβέλ.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2008 η Αλεξάνδρα Νομίδου ήταν σολίστ στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διηύθυνε ο Λουκάς Καρυτινός. Η Αλεξάνδρα Νομίδου ερμήνευσε το 2ο κονσέρτο για πιάνο του Πέτρου Πετρίδη σε Πανελλήνια πρώτη, όπως σημειώνεται σε κριτική του Νίκου Δοντά, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 17/2/2008 μαζί με σκίτσο της γνωστής ζωγράφου Έλλης Σολομωνίδη-Μπαλάνου.

Μαριάννα Νομίδου, βιολοντσέλο
Η Μαριάννα Νομίδου, εκλεκτή σύγχρονη Αθηναία τσελίστα με διεθνή σταδιοδρομία, άρχισε τις μουσικές της σπουδές σε ηλικία 8 ετών στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο στο βιολοντσέλο και στη μουσική δωματίου. Συνέχισε στο Conservatoire Europeen de Musique de Paris και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παρίσι με τον Ράντου Αλντουλέσκου, τη Συλβέτ Μιλλιό και τον Αντρέ Λεβύ. Πήρε δίπλωμα σολίστ από την Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, όπου παράλληλα με την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία ασχολείται και με τη διδασκαλία. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και έχει συμπράξει ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα. Έχει κάνει ηχογραφήσεις για την ελληνική και τη γαλλική Ραδιοτηλεόραση.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον της για τη μουσική δωματίου, την οποία υπηρετεί συμμετέχοντας ως μέλος σε διάφορα σύνολα («Κουαρτέτο Parrot» και Συγκρότημα «Vetera et Nova»), κυρίως όμως ως μέλος του «Trio Hellénique».

Διδάσκει μονίμως σε 2 παρισινά Ωδεία και παίρνει μέρος ως καθηγήτρια τσέλου και μουσικής δωματίου σε θερινά Σεμινάρια, ενώ είναι μέλος της κριτικής Επιτροπής του «Κρατικού Διπλώματος Βιολοντσέλου», που ορίζεται από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Alice Erté, βιολί
Η βιολονίστα Alice Erté (Αλίς Ερτέ), το νεότερο μέλος του Τρίο, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1981 και άρχισε να σπουδάζει βιολί σε ηλικία τεσσάρων ετών στο εθνικό Ωδείο της Βουλόνης στην τάξη της Maryvonne Le Dizès. Συνέχισε τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού στην τάξη της Suzanne Gessner (Σουζάννε Γκέσνερ), απ’ όπου αποφοιτά με πρώτο βραβείο σε ηλικία 16 χρονών.

Τον Ιούνιο του 2001 πήρε το α΄ βραβείο παμψηφεί του Εθνικού Ωδείου της Βουλόνης στο βιολί και την μουσική δωματίου. Τον Φεβρουάριο 2002 έγινε δεκτή στο Ανώτατο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού για την τελειοποίηση των σπουδών της στην τάξη του Régis Pasquier (Ρεζίς Πασκιέ) και κατόπιν του Michael Hentz, απ`όπου αποφοιτά τον Ιούνιο 2006 με πρώτο βραβείο.

Ως σολίστ εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών με μία ορχήστρα νέων στην Αθήνα. Συμμετέχει συχνά σε συναυλίες μουσικής δωματίου.

Από το 2007 είναι μόνιμο μέλος της Ορχήστρας της Οπερας των Παρισίων.

Έγραψαν για το «Trio Hellenique» :
Απο τα πρώτα κιόλας μέτρα του προγράμματος, μας καθήλωσαν με το παίξιμό τους.Αυτό το ωραίο ανσάμπλ, το μαλακό, ήρεμο παίξιμο,η ηχητική ομοιογένεια και η εκφραστική ομοθυμία των μελών του.Το πέρασμα της ίδιας φράσης απο το ένα όργανο στο άλλο, είχε πάντα την ίδια άνεση και την ίδια μουσική διάθεση, χωρίς ωστόσο να αφαιρεί την προσωπικότητα του εκτελεστή.
Εφημερίδα «Πρωινή»

Οι τρείς νέοι Ελληνες ερμηνευτές έφτασαν σε μία υψηλή στάθμη εκτελέσεων μουσικής δωματίου… Τα δύο έγχορδα ξεχωρίζουν για την ομορφιά του ήχου τους, ωραία σαρκωμένου, φωτεινού αλλά και με σαφέστατα διαφοροποιημένη χροιά… Κλασικότατα ανάλαφρος, αιθέρια τραγουδημένος (μαργαριτάρι οι γκάμμες του πιάνου), ο Χάυντν τους…άψογη ισορροπία φωνών αλλά και στερεότατα χτισμένα τα εκφραστικά τόξα των μορφών, στο τρίο έργο 49 αρ. 1 του Μέντελσον… στο τρίο έργο 90, «Ντούμκυ» του Ντβόρζακ…έδοσαν στο έργο μια απόκοσμη και αφηρημένη πνευματική ομορφιά.
Περιοδικό «ΑΝΤΙ»

Οι τρείς μουσικοί δεν δίστασαν να παρουσιάσουν ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα, ερμηνεύοντας όχι μόνο ένα υπέροχο τρίο του Ελληνα συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη…αλλά επίσης το τρίο έργο 3 του Γάλλου συνθέτη Ernest Chausson… περάσαμε μία εξαίρετη βραδιά.
Nice-Matin

Το «Trio Hellénique» στο Μέγαρο Μουσικής
Στάθηκε τόσο γοητευτική η μουσική παρουσία των τριών καλλιτεχνών, ήταν τόσο θαυμάσια ερμηνευμένο το πρόγραμμά τους που προτείνουμε την ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ του…Ευσυνείδητη εκτέλεση, άψογη συνοχή στην ερμηνεία, στην εμπειρία και την γνώση των έργων που παίξανε με πολύ ευαισθησία και μία πανδαισία ηχοχρωμάτων…Μπράβο πολλά στους νέους αυτούς μουσικούς, που είναι σε θέση να παρουσιάσουν την τέχνη τους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα»

Το Trio Hellènique πρόσφερε μια απολαυστική συναυλία με εργα μουσικής δωματίου Γάλλων συνθετών…οι τρείς μουσικοί προχώρησαν σε ερμηνείες που ισορροπούσαν τον λυρισμό με τις υπογραμμίσεις και τις αιχμές που προυποθέτει η θεατρικότητα της συγκεκριμένης μουσικής. Υπήρχε συναίσθημα χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς…ηταν ο παλμός και η πλαστικότητα των φράσεων, η συναισθηματική ωριμότητα και η εσωτερική ένταση τα χαρακτηριστικά που επέτρεψαν ταυτοχρόνως δύναμη και λεπτότητα, αναδεικνύοντας τις όψεις των έργων του ώριμου γαλλικού Ρομαντισμού.
Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αύγουστος 05 2008

Details

Date: Αύγουστος 5, 2008
Time: 9:00 μμ - 11:00 μμ
Cost: ΔΩΡΕΑΝ
Εκδήλωση Categories:

Venue

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ,