«ΕΜ-ΠΝΕΥΣΕΙΣ» – ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΚΟΣ

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

“Εμ-πνεύσεις” – Περικλής Κούκος

Δημιουργίες του συνθέτη και μαέστρου Περικλή Κούκου, σταθμοί μιας πλούσιας μουσικής διαδρομής από το 1986 έως σήμερα: έργα για κουιντέτο πνευστών, σόλο φλάουτο, όμποε, φαγκότο και πιάνο, πιάνο και κουιντέτο πνευστών. Έξι γνωστοί σολίστ στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη: ο Δημήτρης Κούκος (πιάνο) και το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» που απαρτίζεται από τον Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Τσελίκα (όμποε), Άγγελο Πολίτη (κλαρινέτο), Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο) και Σπύρο Κάκο (κόρνο).

Ο Περικλής Κούκος είναι από τους πιο δραστήριους συνθέτες της γενιάς του, έχει γράψει πέντε όπερες, δύο σκηνικές καντάτες, μουσική δωματίου έργα για ορχήστρα, για φωνή ή σόλο όργανα και σκηνική μουσική. Έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και με ελληνικά και ξένα ορχηστρικά σύνολα (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα της ΕΛΣ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Συμφωνική του Λονδίνου, Βιρτουόζοι της Πράγας, της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, της Ραδιοφωνίας της Βορειοδυτικής Γερμανίας, Alea III της Βοστώνης, Φιλαρμονική της Μόσχας, του Ισραήλ, Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου κ.ά.). Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο (Κάρνεγκι Χολ, Κονσέρτχεμπαου, Ρόαγιαλ Φέστιβαλ Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Μουζίκφεραϊν κ.ά.) και από ραδιοφωνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατείχε θέσεις ευθύνης σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς (Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ΕΛΣ, Ελληνικό Φεστιβάλ κ.ά.). Έχει ανακηρυχθεί Artist in Residence του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ του έχει απονεμηθεί το βραβείο Ξένιος Δίας για την προσφορά του στη διεθνή προβολή της χώρας μας (2003).

Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» ιδρύθηκε το 2009 στην Αθήνα από καταξιωμένους σολίστ, μέλη ελληνικών συμφωνικών συνόλων. Στόχος του είναι η προβολή του ρεπερτορίου για πνευστά και ο εμπλουτισμός αλλά και η ανάδειξη της σχετικής ελληνικής εργογραφίας. Με πάνω από 150 έργα στις καλλιτεχνικές του αποσκευές, το σχήμα καλύπτει το εύρος της φιλολογίας για κουιντέτο πνευστών αλλά και μεγαλύτερα σύνολα. Έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει συμπράξει με σύνολα εγχόρδων, χορωδίες και μονωδούς στην ερμηνεία αυθεντικών συνθέσεων ή μεταγραφών που επιμελούνται τα ίδια τα μέλη του Κουιντέτου. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Ο Δημήτρης Κούκος γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο ως αριστούχος με υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο, με την πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου ,απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί Α ́ βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Σπούδασε επίσης Ανώτερα Θεωρητικά με τον συνθέτη Περικλή Κούκο.Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πιάνο στην Ecole Normale De Musique στο Παρίσι και στο Royal College of Music στο Λονδίνο όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πιάνο στο τμήμα Master in Piano Performance με καθηγητή τον Neil Immelman και υποτροφία από το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης .Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε σημαντικές αίθουσες.Έχει επίσης συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους μαέστρους και σολίστ. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Μέρος της ηχογράφησης παίχτηκε στον εορτασμό των 50 χρόνων του ́Γ προγράμματος. Ηχογραφήσεις του έχουν σταλεί στην E.B.U. Είναι καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο εθνικό ωδείο παράρτημα Χολαργου καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής στο ωδείο Παλαιού Φαληρού.

 

Συνδιοργάνωση: Δήμος Θήρας – Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη – Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

Ιούνιος 23 2018

Details

Date: Ιούνιος 23, 2018
Time: 8:00 μμ - 10:00 μμ
Cost: ΔΩΡΕΑΝ
Εκδήλωση Categories: , ,

Venue

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ,