Η ΚΡΗΤΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

 Η ΚΡΗΤΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Παρουσίαση & προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη»

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου, αμέσως μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011, η Κρήτη «ταξιδεύει» στη Σαντορίνη για την παρουσίαση-προβολή στο Μέγαρο Γκύζη της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη». Η ταινία είναι μία παραγωγή του Κέντρου Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού της Ομάδας των χοροδιδασκάλων-ερευνητών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, και έχει στόχο την ουσιαστική ανάδειξη και προβολή της τέχνης του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρώτη παρουσίαση της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2011, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) στην Αθήνα με τεράστια επιτυχία. Πριν από την προβολή της ταινίας, θα προηγηθεί μία ομιλία του ερευνητή-χοροδιδασκάλου Γιάννη Μεγαλακάκη με θέμα την τέχνη του κρητικού χορού. Τον Γιάννη Μεγαλακάκη θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Σκανδάλης. Η είσοδος για την ομιλία και την προβολή της ταινίας είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η ταινία ‘‘ΧΟΡΕΥΩ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» κυκλοφορεί μέσα σε μία πολυτελή κασετίνα, η οποία συνοδεύεται από αναλυτικότατο έντυπο υλικό. Την ημέρα της παρουσίασης-προβολής θα διατίθεται από τους δημιουργούς της στο κοινό στην τιμή των 20 ευρώ.

Σύντομη παρουσίαση της ταινίας:
Η συνεχής και επί χρόνια επαφή με γηγενείς Κρήτες διαφόρων ηλικιών, κουλτούρας, κοινωνικού αλλά και οικονομικού υπόβαθρου, ανέδειξε την πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα των ολοένα και περισσότερων αναδυόμενων θεμάτων προς έρευνα. Άνθρωποι αυθεντικοί, δυνατοί, γαλουχημένοι στις δυσκολίες της ζωής, οι περισσότεροι όμως με ένα μεγάλο φόβο «μη ξεφτίσει στο πέρασμα του χρόνου η παράδοση του τόπου μας». Από εκεί γεννήθηκε και η ιδέα δημιουργίας μίας νέας προσέγγισης, η οποία είναι μία ταινία-ντοκιμαντέρ και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια συνέχεια της προηγούμενης παραγωγής «Όταν ακούω Κρήτη» της Ομάδας των χοροδιδασκάλων-ερευνητών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη.

Στην ταινία «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» ο θεατής παρακολουθεί ένα οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από την Κίσσαμο έως την κάτω Ζάκρο, στην Ανατολική Κρήτη. Ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές χορεύουν σπάνιους τοπικούς χορούς περιγράφουν τα παλιά γλέντια, μιλούν για τους παραδοσιακούς και τους παλιούς μουσικούς. Παρέες τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια, ενώ κάποιοι από τους «αφηγητές» δεν υπάρχουν πια στην ζωή. Αξέχαστη θα μείνει η ζεστή αγκαλιά που πρόσφεραν στους συντελεστές της ταινίας, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες των σπιτιών τους, αλλά κυρίως ανοίγοντας τις καρδιές τους.

Είναι ένας τρόπος για να πιάσουμε ξανά το νήμα της παράδοσης και να το αφήσουμε να μας οδηγήσει σ’ έναν τόπο γόνιμης συνάντησης του χθες με το σήμερα.

Παράλληλα παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας από παραστάσεις, σεμινάρια και πρόβες των τελευταίων πέντε ετών.

Στην ταινία παρακολουθούμε πλάνα από:
– Το οδοιπορικό που πραγματοποίησαν οι συντελεστές στην Κρήτη τον Δεκέμβριο του 2004 μαζί με τη σκηνοθέτρια Νάνσυ Μπινιαδάκη.
– Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό άγνωστου αμερικανού σκηνοθέτη που επισκέφτηκε την Κρήτη το 1941 και κατέγραψε στιγμές καθημερινότητας στο χωριό Βορίζα Ηρακλείου.
– Την εκδήλωση που διοργανώθηκε το 1987 από το Σωματείο «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων», με στόχο να καταγραφούν οι παλιοί χορευτές των Παλαιών Ρουμάτων της επαρχίας Κισσάμου Χανίων.
– Η ταινία περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από το χωριό Κριτσά της επαρχίας Μιραμπέλου Λασιθίου και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο βλέπουμε παλιούς Ανωγειανούς μερακλήδες, όπως ο Μανώλης Πασπαράκης «Στραβός», ο Μανώλης Σταυρακάκης «Μερτζάνης», ο Χαραλάμπης Σκουλάς «Χουμάς», ο Μιλτιάδης Ξυλούρης και άλλοι.

Η ταινία απευθύνεται, όχι μόνο σε όσους ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική ή έχουν κάποια ειδική σχέση με την Κρήτη, αλλά στο ευρύτερο παγκόσμιο θεατρόφιλο και μουσικόφιλο κοινό, σε όσους ακούν ελληνική μουσική, έθνικ, σε όσους ακούν μουσική γενικότερα, στους ανθρώπους της παραδοσιακής μουσικής και του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου και γενικότερα των τεχνών.

Λίγα λόγια για τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη
Πραγματοποιούν οι ίδιοι επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης. Επιθυμούν να παρουσιάσουν την αληθινή Κρήτη, αυτή που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό και το φολκλόρ. Όραμά τους η ανάδειξη και διάσωση της φιλοσοφίας, της ιστορίας και της τέχνης του κρητικού χορού. Αντιμετωπίζουν την τέχνη του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο, το οποίο από γενιά σε γενιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Πιστεύουν ότι το φολκλόρ και η κακή αισθητική, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της τέχνης.

Τον Ιούλιο του 2002 συμμετέχουν με την χορευτική τους ομάδα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό «ΔΙΦΩΝΟ» στο θέατρο Λυκαβητού στην Αθήνα.

Τον Αύγουστο του 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2006 ο Όμιλος κυκλοφορεί με τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον την παραγωγή: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση που παρουσίασε στο ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ στην Αθήνα.

Τον Νοέμβριο του 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ.

Τον Ιούλιο του 2008 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα την χοροσυναυλία «Η Κρήτη των ονείρων» με την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων (Ψαραντώνη, Ψαρογιάννη, Ψαρογιώργη, Λάμπη Ξυλούρη και άλλους) στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Γιάννης Μεγαλακάκης είχε αναλάβει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς »Το νησί».

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο »Χορογράφοντας» από τις εκδόσεις Δοκιμάκη.

Έχουν συμμετάσχει σε πάρα πολλές τηλεοπτικές εκπομπές παρουσιάζοντας κρητικούς χορούς αλλά και τις παραστάσεις που κατά καιρούς ετοιμάζουν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/8,21:00

Αύγουστος 26 2011

Details

Date: Αύγουστος 26, 2011
Time: 9:00 μμ - 11:00 μμ
Cost: ΔΩΡΕΑΝ
Εκδήλωση Categories:

Venue

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ,