Οι δυο φιλοι «συνομιλουν» ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιωτης Τετσης & Λαμπρος Ορφανος

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Οι δύο φίλοι «συνομιλούν»

ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Τέτσης & Λάμπρος Ορφανός

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014 σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 1/8 με τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής με τίτλο ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Τέτσης & Λάμπρος Ορφανός – Οι δύο φίλοι «συνομιλούν».
Στην έκθεση συμμετέχουν με χαλκογραφίες τους ο ακαδημαϊκός και μεγάλος μας ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης και ο αποθανών επιστήθιος φίλος του Λάμπρος Ορφανός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες. Η έκθεση περιλαμβάνει 21 χαλκογραφίες του Παναγιώτη Τέτση, αντιπροσωπευτικές της χαρακτικής δημιουργίας του στις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80, και 21 χαλκογραφίες του Λάμπρου Ορφανού, αντιπροσωπευτικές της χαρακτικής δημιουργίας του στη δεκαετία του ’50.
Η έκθεση, που γίνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής ΤραπέζηςΜΙΕΤ (τα έργα του Π. Τέτση ανήκουν στη συλλογή του), δίνει στο φιλότεχνο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει το εξαιρετικό χαρακτικό έργο των δύο φίλων και σημαντικών καλλιτεχνών, του Παναγιώτη Τέτση και του Λάμπρου Ορφανού, οι οποίοι -παρά τη στενή φιλία τους- δεν είχαν εκθέσει ποτέ μαζί έργα τους.Έτσι, για πρώτη φορά εκθέτονται έργα τους σε μια κοινή έκθεση!
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο 40 σελίδων.
«Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Τέτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Έκθεσης Χαρακτικής το 1957, στην οποία συμμετείχε ο Λ. Ορφανός με τρία χαρακτικά του έργα, ο σπουδαίος τεχνοκριτικός Άγγελος Προκοπίου έγραφε: «…Ο Ορφανός μας δίνει το μέτρο της ικανότητας ενός χαράκτη που το καλέμι του παίζει με αξιοθαύμαστη σιγουριά στο ακροβατικό κορδόνι της τεχνικής. Μαθητής του Γιάννη Κεφαλληνού και του Ρομπέρ Καμί δικαιώνει τις προσδοκίες των δασκάλων του με τις γνώσεις και το ταλέντο του».
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθούν ο κ. Παναγιώτης Τέτσης και ο κ. Μίνως Ορφανός, γιός του Λάμπρου Ορφανού.
Οι δύο φίλοι στη Γαλλία το 1953.
Ο Λάμπρος Ορφανός (δεξιά) και ο Παναγιώτης Τέτσης (μέσον)
με την ζωγράφο Έλλη Μουρέλου-Ορφανού (αριστερά).
Οι δύο φίλοι έξω από το Μουσείο Πράδο, στη Μαδρίτη, τον Ιούλιο 1953.
Ο Παναγιώτης Τέτσης (αριστερά) και ο Λάμπρος Ορφανός (δεξιά)
με την ζωγράφο Έλλη Μουρέλου-Ορφανού ανάμεσά τους.
 
Αύγουστος 01 2014

Details

Start: Αύγουστος 1, 2014 @ 8:00 πμ
End: Αύγουστος 23, 2014 @ 5:00 μμ
Cost: ΔΩΡΕΑΝ
Εκδήλωση Categories:

Venue

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ,

+ Χάρτης Google

Διοργανωτές

Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος – χαράκτης
Η ζωή του Λάμπρου Ορφανού *