ΕΥΗ ΣΙΑΜΑΝΤΑ
JAZZ – SOUL
Οι φίλοι λοιπόν της jazz και της soul θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την καταπληκτική φωνή της Εύης Σιαμαντά σε ένα ευρύτερο jazz-soul ρεπερτόριο, με τη σύμπραξη ενός σπουδαίου γκρουπ jazz μουσικών, του κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη.
Εύη Σιαμαντά, φωνή
Τάκης Πατερέλης, άλτο σαξόφωνο
Δημήτρης Σεβδαλής, πιάνο
Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο
Αλέξανδρος “Δράκος” Κτιστάκης, ντράμς
EΥΗ ΣΙΑΜΑΝΤΑ, φωνή
Σπουδές
Κλασικό πιάνο, αρμονία μουσικής στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Κλασικό και σύγχρονο τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Σεμινάρια υποκριτικής και τραγουδιού μιούζικαλ στο Παρίσι College de Variete Chris Pages. Σεμινάρια Jazz τραγουδιού και αυτοσχεδιασμού με τους Sheila Jordan, Marc Ledford [μόνιμο συνεργάτη του Pat Metheny – Grammy awarded].
Συνεργασίες Jazz με τους Τοny Remy [κιθαρίστα των Eurythmics], Marc Ledford, Matt Penman [μπασίστας στις περιοδείες της Madeleine Peyroux], Ernesto Simpson, Donny Mc Caslin [Grammy nominated 2005], Chris Rafalides [vibraphone latin jazz, ιδρυτής των Manhattan Vibes New York].
Συνεργασίες στην ελληνική μουσική σκηνή με τους Μάριο Φραγκούλη σε πανελλήνιες περιοδείες, Goran Bregovic, Αλέξια, Μαντώ, Στέφανο Κορκολή, Μίμη Πλέσσα, Βαγγέλη Γερμανό και με τους Έλληνες μουσικούς της τζαζ Βασίλη Ρακόπουλο, Αντώνη Λαδόπουλο, Δήμο Δημητριάδη, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Γιώργο Φακανά, Κώστα Μπαλταζάνη, κ.α. Επίσης έχει συμμετάσχει στο Athens European Jazz Festival 2005 εκπροσωπώντας την Ελλάδα με την Guru Jazz Upstairs Big Band υπό τη διεύθυνση του σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη.
Συμμετοχές σε δισκογραφία σε προσωπική δουλειά του Βαγγέλη Γερμανού στο CD “βάρδα ρούμπα”, στο CD με το jazz quartet του Μίμη Πλέσσα “jazz the way we like it”, καθώς και κεντρική ερμηνεύτρια στο soundtrack του σίριαλ “Άρωμα Γυναίκας” του Star Channel με πρωταγωνιστές τους Άννα- Μαρία Παπαχαράλαμπους και Μάνο Ζαχαράκο. Επίσης συμμετοχή στο soundtrack του Documentary Film “Secrets of the past” σε μουσική του Grammy Awarded Steve Woods.
Εκπαιδευτική εμπειρία: Καθηγήτρια Φωνητικής και υπεύθυνη Τμήματος Σύγχρονου Τραγουδιού στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς και στο παρελθόν στο Ωδείο «Κυψέλη» Δήμου Θερμαϊκού.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση του προσωπικού της CD με τραγούδια του Μίμη Πλέσσα σε ενορχηστρώσεις του Χρήστου Ραφαηλίδη και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 2008.
ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ, σαξόφωνο
Γεννήθηκε στην ΑΘήνα το έτος 1965. Σε ηλικία 6 χρονών άρχισε σπουδές κλασικού πιάνου στο Ωδείο Αθηνών, αρχικά με την Ελένη Βάρδα και στην συνέχεια με την Αλίκη Βατικιώτη. Το έτος 1978 κέρδισε την δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου για μαθητές της Μέσης Τάξης “Καίτη Παπαϊωάννου” (την πρωτιά είχε κερδίσει ο πιανίστας Δημήτρης Σγούρος). Αποφοίτησε το 1984 με δίπλωμα “Άριστα παμψηφεί και δεύτερο βραβείο”.
Το 1982 ξεκίνησε μόνος του την ενασχόλησή του με το σαξόφωνο και την jazz μουσική. Στο τέλος του 1983 έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις σαν σαξοφωνίστας με jazz groups. Το 1991-1992 παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού, ενορχήστρωσης και σύνθεσης στο Berklee College of Music στην Βοστώνη (ΗΠΑ). Δάσκαλοί του υπήρξαν προσωπικότητες όπως οι Andy McGhee, Herb Pomeroy, Paul Fontaine, Jeff Friedman, Βob Pilkington κ.α.
Στο διάστημα των τελευταίων 25 ετών (1983-2008) έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ονόματα του ελληνικού jazz (και ευρύτερα δημιουργικού) χώρου. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους: Γ. Τρανταλίδης, Μηνάς Αλεξιάδης, Γ. Φακανάς, Μάρκος Αλεξίου, Τάκης Φαραζής, το group «Iasis», Κυριάκος Σφέτσας. Έχουν επίσης υπάρξει συνεργασίες με jazz ξένους μουσικούς, όπως είναι οι John Hicks, Μanny Boyd, Danny Hayes, Τony Lakatos, Bella Lacatos, Jimmy Cob κ.ά.
Στον επαγγελματικό τομέα της ελληνικής μουσικής έχει επίσης συνεργαστεί με την Χάρις Αλεξίου, τον Γιάννη Μαρκόπουλο την Άλκηστις Πρωτοψάλτη κ.ά.
Από το 1993 διδάσκει στο “Ωδείο Φίλιππος Νάκας” σαξόφωνο, πιάνο, ενορχήστρωση και άλλα θεωρητικά μαθήματα.
ΣΥΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «JAZZ» ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
1. με τον Γιώργο Τρανταλίδη:
a) ΧΩΡΕΣ
b) ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
c) Α.Μ.-Ρ.Μ.
2. με τον Τάκη Μπαρμπέρη:
a) SOMETHING FROM JULY
b) ARE YOU HAPPY?
c) EPISODES
d) NAIVA
3. Γιώργο Φακανά AMOROSA
4. Γιώργο Μαγκλαρά THROUGH MEMORIES
5. Μάρκο Αλεξίου THROUGH MEMORIES
6. Κυριάκο Σφέτσα SILENT DAYS
7. Αχιλλέα Διαμάντη CONFUSION
8. Λάκη Ζώη ESOTERIC
9. Βασίλη Τσαμπρόπουλο SKYSCAPE
10. ΚΡΟΤΑΛΑ KROTALA
11. IASIS DUENTE
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ:
Τάκης Πατερέλης: “Let the blues talk” (Legend Records)
Τάκης Πατερέλης – Γιώργος Κοντραφούρης: “Funky People” (Europe Record)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΔΑΛΗΣ, πιάνο
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι απόφοιτος του Berklee College of Music στην Ενοχήστρωση και το Πιάνο, απονομή Professional Music Diploma – Magna Cum Laude (1996-2000).
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
Διεύθυνση Ορχήστρας, Ενορχήστρωση, Πιάνο
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:
α) Ενορχηστρώσεις και πιάνο (2000-2007) :
Συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με το προσωπικό του latin/jazz group Havana Vieja (2004-2007), με το οποίο έπαιξε ως support group στη συναυλία του Κουβανoύ τραγουδιστή Isaac Delgado στην Ελλάδα, συναυλίες με τους Havana Vive (salsa/latin/jazz group, 2004-2005), τους Cubana Bop (latin/jazz group, 2002-2005), τους Grupo Candela (salsa band) με τους οποίους έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα (2000-2002).
β) Πιάνο:
Συναυλία με τον διεθνούς φήμης τραγουδιστή Miguel Enriquez (2007), συναυλίες με τον τρομπετίστα Amik Guerra (2006 & 2007), συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με το συγκρότημα της ακορντεονίστριας Ζωής Τηγανούρια (2006-2007) και ως support group μαζί της στη συναυλία του James Brown στην Αθήνα (2007), περιοδεία σε όλη την Αμερική και εμφανίσεις στην Ελλάδα με την τραγουδίστρια Nadia Weinberg (2005-2007), συναυλία με τον κάτοχο βραβείου Grammy τρομπονίστα Jimmy Bosch (2005), συναυλία με τον Κουβανό μαέστρο και βιολιστή του Tito Puente, τον Alfredo De La Fe (2005), συμμετοχή με την Guru Big Band στο European Jazz Festival (2004) εκπροσωπόντας την Ελλάδα, υπο την διεύθυνση του σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη, συναυλία με τον τραγουδιστή του Tito Puente, Orlando Watussi (2004), συναυλίες με την Big Band Jazz- X και συμμετοχή στο European Jazz Festival (2003) εκπροσωπόντας το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τη διεύθυνση του σαξοφωνίστα Jason Yarde, συναυλίες με την Χάρις Αλεξίου και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (2003), συναυλίες με το Berklee Tito Puente Ensemble (Βοστώνη, 1999).
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ:
Χάρις Αλεξίου “Cine Κεραμεικός Live” (2003)
Δημήτρης Σεβδαλής “Havana Vieja” (2005)
Ζωή Τηγανούρια “Libertango” (2006)
Mercedes/Smart Διαφημιστικό (2006) (ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχ’ησταρς και πιάνο)
Χρήστος Χατζηνάσιος “Σήμερα” (2007) (ενορχήστρωση πνευστών και κρουστών)
ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ:
Μουσική Τεχνολογία (Nuendo, Finale, κτλ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, μπάσο
Γεννήθηκε στήν Αθήνα το 1969. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο ηλεκτρικό μπάσο με τον Γ. Φακανά το 1991 και συνέχισε το 1995 με μαθήματα κλασικού κοντραμπάσου με τον Τάκη Καπογιάννη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ορχήστρας, κοντραμπάσου (Bagovska, Mc Tyeer, Howard Davis) και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με τον Ν. Βελιώτη. Έχει περάσει με άριστα το τελευταίο επίπεδο του ηλεκτρικού μπάσου στο London College of Music & Media.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην ελληνική jazz σκηνή και συνεργάσθηκε με γνωστά της ονόματα, όπως οι Τ. Πατερέλης, Γ. Κοντραφούρης, Δ. Βασιλάκης, Δ. Καλαντζής, καθώς επίσης και με το συγκρότημα των ΙΑΣΙΣ, τον Ορφέα Περίδη, τον Haig Yazdjian, την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch.
Απο το 1997 είναι μέλος του συγκροτήματος του κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη και το 1998 ηχογραφούν το δίσκο «Naiva» (Lyra), ενώ το 2004 το δίσκο «Porto Kayio» (Libra Music). Το 2000 συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου του Γ. Πολυχρονάκου «Blink» (Legend).
Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις «Όρνιθες» (μουσική Δ. Παπαδημητρίου), «Φοιτητές» (μουσική Γ. Στούπελ) και «Óνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (μουσική Δ. Παπαδημητρίου), καθώς και με τον Γ. Κιμούλη στο μιούζικαλ «Δρ. Τζέκιλ & Μ. Χάιντ» (μουσική Γ. Στούπελ). Έχει επίσης συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών.
Το 2003 πήρε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Jazz της Αθήνας, με τους Greek Warriors του Δ. Βασιλάκη, ενώ το 2004 συμμετείχε με διάφορα σχήματα στις εκδηλώσεις του Δήμου της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ “ΔΡΑΚΟΣ” ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, ντραμς
O Αλέξανδρος “Δράκος” Κτιστάκης σπούδασε στην Αθήνα στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκας” στο Τμήμα Μοντέρνας Μουσικής (Jazz) με κατεύθυνση jazz performance στα drums. Συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο jazz σχολών I.A.S.J. στο Berklee College of Μusic. Έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με τους Ron Savage, Ralph Peterson και Lee Pierson.
Έχει συνεργαστεί στην jazz μουσική με τους Alex Foster, Dave Friedman, Bobby Few, Abram Wilson, Miles Griffith, Amik Guerra, Soweto Kinch, Denys Baptiste, Jason Yarde, Rex Richardson, Paul Clarvis, Tony Remy, Reiner Witzel, Igor Lumpert, Joel Soto, Δημήτρη Βασιλάκη, Χρήστο Ραφαϊλίδη Τάκη Πατερέλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Δημήτρη Τσάκα, Βασίλη Ρακόπουλo, Κώστα Μπαλταζάνη, Δήμο Δημητριάδη κ. α.
Έχει επίσης σενεργαστεί στην ελληνική μουσική με τους Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Ελένη Πέτα, Φοίβο Δελληβοριά, Θανάση Γκαϊφίλια, Αλέξια.
Έχει εκπαιδευτική εμπειρία στο παρελθόν ως Καθηγητής Drums στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκας”, ενώ σήμερα είναι Καθηγητής Drums στο Modern Music School Αθήνας και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας, όπου παραδίδει μαθήματα jazz Drums, μαθήματα μουσικών συνόλων και σεμινάρια jazz ρυθμικής αγωγής. Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Δισκογραφία:
Rex Richardson «Live in Guru Jazz Upstairs»
Vassilis Rakopoulos «Ammon»
Kostas Balatzanis «a Dollar for a Hug»
Φοίβος Δελληβοριάς «Καθρέφτης»
Λεωνίδας Μαριδάκης «Αβάδιστα»
Σπύρος Κουλούρης «Μουσικές Ψηφίδες»
«Ionian Jazz Ensemble» Περιοδικό «Jazz & Τζαζ»
(τευχ. 120, Μάρτιος 2003)