Κ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ & Χ. ΓΑΒΑΛΑΣ
Το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη διοργανώνει συναυλία ελληνικής έντεχνης μουσικής με τον Κωνσταντίνο Πελεκάνο και τον Χριστόφορο Γαβαλά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την “Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής” στην Ελλάδα.
Σάββατο 20 Ιουνίου 2009, 21:00
Αίθουσα Συναυλιών Μεγάρου Γκύζη
Κωνσταντίνος Πελεκάνος, φωνή – κιθάρα
Χριστόφορος Γαβαλάς, κιθάρα – μπάσο
Συμμετέχουν:
Ελεάνα Ράλλη, τραγούδι
Βασίλης Χατζηπέτρος, μπουζούκι – μπαγλαμά
Αντώνης Πρέκας, βιολί
Το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά Σαντορίνης παρουσιάζει το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009 τους Σαντορινιούς καλλιτέχνες Κωνσταντίνο Πελεκάνο και Χριστόφορο Γαβαλά, μαζί με τους καλεσμένους τους, σε μια συναυλία ελληνικής έντεχνης μουσικής με τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου, Δ.ιονύση Σαββόπουλου, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Θηβαίου, Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα, καθώς και άλλων Ελλήνων συνθετών.
Με την συναυλία αυτή το Μέγαρο Γκύζη, κατ΄επέκταση και η Σαντορίνη, συμμετέχει επίσημα για 2η συνεχόμενη χρονιά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη την Ευρώπη το πολιτιστικό δίκτυο “Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής” το 3ήμερο 19-21 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας μουσικής την 21η Ιουνίου, μέσω της αποκλειστικής εκπροσώπησης του θεσμού στην Ελλάδα από την Μ.Ε.Σ.Ο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Κωνσταντίνος Πελεκάνος, φωνή – κιθάρα
Έχει κάνει μαθήματα φωνητικής με την Ελισάβετ Καρατζώλη και κιθάρας με το Χριστόφορο Γαβαλά. Συμμετείχε στο συγκροτήματα «Δύτες» στη Σαντορίνη. Με τους Δύτες, καθώς και με άλλα συγκροτήματα, έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές της Σαντορίνης και της Αθήνας. Συμμετέχει επίσης στο jazz συγκρότημα «Αλλοπρότζεκτ Ε.Μ.Ε.». Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως ντουέτο με το Χριστόφορο Γαβαλά.
Χριστόφορος Γαβαλάς, κιθάρα – μπάσο
Σπούδασε κλασική και ηλεκτρική κιθάρα. Παραδίδει μαθήματα κιθάρας και μπάσου στο Εθνικό Ωδείο Σαντορίνης. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 3 προσωπικούς δίσκους καθώς και συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Με το συγκρότημα «Δύτες», καθώς και με τον Κωνσταντίνο Πελεκάνο, έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές της Σαντορίνης.
21η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
Η 21η Ιουνίου δεν είναι μια μέρα όπως οι άλλες. Γιατί είναι η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου – η μεγαλύτερη του έτους. Και γιατί είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Με άλλα λόγια είναι Ημέρα Γιορτής! Της Μουσικής, των Μουσικών και όλων όσων αγαπάνε την Μουσική. Και είναι πολλοί! Και γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη μέσω του πολιτιστικού δικτύου «Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής» με συναυλίες δωρεάν για το κοινό στους μεγαλύτερους Δήμους της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μεγαλώνει και στην Ελλάδα καθιερώνοντας όλο και περισσότερες εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ώσπου κάποια 21η Ιουνίου η μουσική να φτάσει πραγματικά παντού: σε κάθε γωνιά, κάθε πλατεία, κάθε δρόμο, κάθε πάρκο, κάθε συναυλιακό χώρο. Κι όταν αυτό γίνει, ωδεία, σχολεία και κάθε οργανισμός που γνωρίζει τη μαγεία ενός πεντάγραμμου κώδικα επικοινωνίας θα οργανώσει τη δική του συναυλία. Αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις και αυτοσχέδια live θα δώσουν ζωή στις πόλεις μας. Νέες μουσικές και νέοι μουσικοί θα εισβάλλουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Με την υποστήριξη δημοτικών, κρατικών, ιδιωτικών και θεσμικών φορέων, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θέλει να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές καλλιτεχνών και οργανώνει όσο το δυνατόν περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Πάντα δωρεάν, από όλους και για όλους.
10 Χρόνια «Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής» στην Ελλάδα
Από το 1999, κάθε χρόνο μουσικοί κάθε είδους μαζεύονται για να γιορτάσουν και να μοιραστούν με όλο τον κόσμο το πάθος που τους ορίζει. Οι εκδηλώσεις φέτος θα λάβουν χώρα για 10η φορά, σε 23 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για όλους .
Ιστορικό
Από το 1982, με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang, την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο του Παρισιού, γιορτάζεται η ημέρα της μουσικής με χιλιάδες συναυλίες.
Η Γιορτή της Μουσικής από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.
Από το 1997 όμως, με την Συμφωνία της Βουδαπέστης, δημιουργήθηκε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο μεταξύ δήμων και συντονιστικών γραφείων, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού ή άλλων κρατικών πολιτισμικών φορέων για την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκδηλώσεων αλλά και την στενότερη συνεργασία και πανευρωπαϊκή προβολή των εκδηλώσεων και υποστηρικτών. Το δίκτυο των μεγάλων αυτών Ευρωπαϊκών Δήμων (Παρίσι, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Ρώμη, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Πράγα, Μιλάνο, Σαραγόσα, Λοζάννη, Γενεύη, Κωνσταντινούπολη, Λίβερπουλ, Νάπολη, Λουξεμβούργο κ.α.), υποστηριζόμενο πάντα από τα αντίστοιχα Υπουργεία Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προώθησε δυναμικά τη γιορτή αναδεικνύοντάς την στην μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση γιορτή στην Ευρώπη, που διεξάγεται από την Ιρλανδία έως το Καζακστάν και τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο. Οι περισσότερες πλέον από 20.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη είναι συντονισμένες από το πολιτιστικό δίκτυο της «Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής».
To 1999 ιδρύεται η Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) αποκλειστικός εκπρόσωπος του θεσμού στην Ελλάδα και με σκοπό την προώθηση του. Με πρωτοβουλία της Μ.Ε.Σ.Ο. αποκτήθηκε το δικαίωμα της εκπροσώπησης του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα και είναι το επίσημο παράρτημα του A.I.S.B.L. Fête Européenne de la Musique (κεντρικό πανευρωπαϊκό συντονιστικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Γιορτής τα Μουσικής) και έχει τον γενικό συντονισμό και την οργάνωση όλης της παραγωγής της Γιορτής της Μουσικής.